DNSC – Directoratul Național de Securitate Cibernetică – avertizează că atacatorii din mediul virtual continuă să folosească metoda conturilor false de pe platformele de socializare pentru a lansa atacuri de tip phishing sau scam.
Mai nou, utililizatorii acestor platforme de sociale sunt etichetați în postari cu telefoane mobile. Pentru a fi cât mai credibili atacatorii se folosesc de identitatea vizuală a unor branduri renumite sau de imaginea unor persoane publice din țara noastră.
„De obicei, tehnica preferată este etichetarea unui cont de utilizator sau a unei pagini în astfel de postări-capcană, care vor conţine un text ce are menirea de a convinge utilizatorul să facă click pe un anumit link şi să-ţi ofere date sensibile (personale, financiare sau de autentificare). Momeala folosită în astfel de atacuri variază, infractorii cibernetici folosindu-se de metode ingenioase de a capta curiozitatea sau de a speria utilizatorul: panicarea utilizatorilor să ofere date (prin ameninţarea cu închiderea contului în 24 de ore dacă acele date nu sunt ‘validate’); promoţii incredibile (iphone la 10 lei); promisiunea unor câştiguri rapide (prin investiţii în criptomonede sau alte oportunităţii de investiţii)…Totuşi, dacă utilizatorul verifică pagina de social media care publică astfel de mesaje, sau domeniul link-ului pe care urmează să îl acceseze, îşi poate da seama că este vorba despre o tentativă de fraudă, pentru că nu se află pe un canal oficial de comunicare al companiei sau a persoanei în numele căruia s-ar fi publicat acel post. Atunci când nu sunteţi siguri, introduceţi manual adresa site-ului dorit în browserul cu care navigaţi pe internet!”, atenţionează experţii DNSC, pe pagina de Facebook a instituției.
Citește și: A apărut o nouă metodă de furt. Cum pot fi păcăliţi românii
Mai mult decât atât, specialiștii DNSC recomandă utilizatorilor să evite accesarea link-urilor venite din surse necunoscute sau mai puțin credibile. În cazul în care au fost oferite date financiare sau date de card în urma accesării unor astfel de link-uri pe social media, experţii în cybersecurity recomandă să se ia imediat legătura cu banca pentru blocarea cardului şi monitorizarea tranzacţiilor din cont şi, dacă un utilizator a suferit pagube materiale, să depună o plângere la Poliţia Română.