Declararea stării de urgență în insula grecească Amorogos are ca scop mobilizarea serviciilor de urgență, pe măsură ce activitatea seismică în regiune continuă să se intensifice.
Un cutremur cu magnitudinea de 4,2 a lovit marea dintre Santorini și Amorgos la ora 01:02, ora locală (23:02 UTC) în data de 13 februarie. Institutul Geodinamic al Observatorului Național din Atena a înregistrat epicentrul la 23 km sud-vest de Arkesini, Amorgos, la o adâncime de 10 km.
La doar un minut mai târziu, un alt cutremur cu magnitudinea de 4,2, având același epicentru, s-a produs la 229 km sud-est de Atena.
Citește și: Insula Santorini continuă să se zguduie, s-a declarat stare de urgenţă. Șapte cutremure în câteva ore!
Inițial, specialiștii în seismologie anticipaseră o scădere a frecvenței cutremurelor, însă apariția mai multor cutremure cu magnitudinea peste 5 a ridicat îngrijorări.
Epicentrele cutremurelor se deplasează spre nord, apropiindu-se de Amorgos, ceea ce crește probabilitatea apariției unor noi cutremure în regiune, scrie watchernews.
Comitetul de gestionare a crizelor al Universității din Atena a înregistrat aproximativ 12.000 de cutremure cu magnitudinea peste 1 în sud-estul Mării Egee din 26 ianuarie 2025.
Deși Grecia este una dintre regiunile cele mai active seismologic din Europa, această secvență extinsă de cutremure este considerată extrem de neobișnuită.
Locația valului de cutremure sugerează o posibilă implicare a vulcanului submarin Kolumbos, situat la doar 6,5 km nord-est de Santorini. Insulele afectate sunt Santorini, Amorgos, Ios și Anafi.
Kolumbo face parte din complexul vulcanic mai mare Santorini și este cunoscut pentru erupția majoră din 1650, care a cauzat daune și victime din cauza fluxurilor piroclastice, a tsunami-urilor și a emisiunilor de gaze.
Vulcanul rămâne activ, cu activitate hidrotermală și perioade de valuri seismice, fiind un punct important de monitorizare în regiune.
Investigațiile sunt în curs pentru a determina dacă seismicitatea este cauzată de stresul tectonic de-a lungul sistemelor de falie Kolumbos și Kameni sau de procese magmatice mai profunde.
Forțele de intervenție de urgență, inclusiv pompieri, poliție, gardă de coastă și armata au fost mobilizați pe insulele afectate. În Santorini, mulți rezidenți și lucrători sezonieri au evacuat voluntar. Autoritățile continuă să evalueze integritatea structurală a clădirilor și infrastructurii critice din mai multe insule.
Insula Amorgos este cea mai estică dintre insulele Ciclade și cea mai apropiată de Dodecaneze. Cu o populație aproximativă de 1800 de locuitori, are o linie de coastă care se întinde pe 121 de kilometri, iar suprafața totală a insulei este de 121 de kilometri pătrați. Amorgos este a șaptea insulă ca mărime din Ciclade și are două porturi: Katapola în centrul insulei și Aigiali în nord.
Citește și: Roi de cutremure în Grecia, s-au închis şcolile în Santorini