Prim-ministrul a avut, marți dimineață, o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice și ANAF.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, măsurile avute în vedere vizează, printre altele, consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor și completarea corectă a declarațiilor fiscale, îndrumarea acestora pentru accesarea plății eșalonate a obligațiilor fiscale, în cazul în care nu-și pot plăti la timp taxele și impozitele, extinderea serviciului „Spațiul Privat Virtual” la persoanele juridice și la alte entități fără personalitate juridică.
Alte măsuri prevăd flexibilizarea modalității de poprire pe conturi în cazul contribuabililor care sunt executați silit, astfel încât suma blocată să nu depășească datoria către ANAF, inițierea de acțiuni de control în domeniul comerțului on-line, precum și intensificarea controlului în scopul identificării contribuabililor care înregistrează în evidențele contabile facturi false.
„De asemenea, în perspectivă, este avută în vedere îmbunătățirea relației dintre Fisc și contribuabili, prin aplicarea reglementărilor ce vor fi incluse în noua lege a prevenției, proiect aflat acum într-o etapă avansată de elaborare în cadrul unui grup de lucru interministerial. Scopul Legii prevenției va fi prevenirea aplicării automate a sancțiunilor pentru faptele care constituie contravenții, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale”, relevă comunicatul Executivului.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat Ionuț Mișa, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, și Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF.
După întâlnirea de vineri, 3 martie, preşedintele ANAF a convocat, în cursul zilei de luni, 6 martie, o întâlnire de lucru cu conducerea Direcţiilor Generale Regionale ale Finanţelor Publice, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, în vederea structurării unui plan urgent de acţiune, care urmează să fie adus la cunoştinţa prim-ministrului marţi. Acest plan a fost cerut de primul ministru, care a declarat, vineri, că nivelul scăzut al încasărilor de la începutul anului nu va afecta măsurile din programul de guvernare, deoarece aşteaptă de la şeful ANAF un proiect cu priorităţile care să ducă la creşterea gradului de colectare, potrivit Mediafax.
Reamintim că, ultimele informaţii furnizate de ANAF arată că totalul veniturilor bugetare colectate de Fisc cumulat ianuarie şi februarie 2017 a însumat circa 32 de miliarde de lei, ceea ce reprezintã o diminuare cu 0,9% – indice nominal faţă de perioada similară a anului trecut.
Totalul veniturilor bugetare realizate de ANAF în luna februarie 2017 a însumat 13.873,8 milioane de lei ceea ce reprezintă o depăşire cu 6,7% – indice nominal, respectiv cu 874 milioane de lei în cifre absolute mai mult faţă de perioadã similarã a anului 2016 (12.999,7 milioane de lei), în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20 %, iar în luna februarie 2017 de 19%.
Cu toate acestea, deşi primul ministru cere măsuri pentru creşterea gradului de colectare şi şi-a exprimat disponibilitatea în susţinerea demersurilor ANAF pentru soluţionarea problemelor administrative, care afectează în prezent activitatea instituţiei, inspectorilor anti-fraudă fiscală li s-a redus sporul de suprasolicitare psihică de la 25% la 5% din salariu începând cu data de 1 martie, pe motiv că acesta nu a fost prins în buget.