Şedinţa CSAT în care se discută despre migraţie şi tăieri ilegale din fondul forestier a început UPDATE

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a întrunit într-o şedinţă marţi. Este a doua oră în mai puţin de şapte zile când membrii Consiliului se întâlnesc.
Iulian Tudor
14 mart. 2016, 10:31
Şedinţa CSAT în care se discută despre migraţie şi tăieri ilegale din fondul forestier a început UPDATE

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a cerut o pauză. Şedinţa urmează să se reia.

CSAT discută, în şedinţa convocată marţi, despre fenomenul migraţiei ilegale la nivel european, acţiunile jihadiştilor şi consecinţele acestora, având pe agendă şi alte teme, între care măsurile şi rezultatele în combaterea fenomenului tăierilor ilegale de păduri.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, pe ordinea de zi a ședinței sunt incluse subiecte referitoare la stadiul îndeplinirii, în 2015, a Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2027 și în perspectivă; stadiul desfășurării activităților prevăzute în Planul-cadru pentru continuarea procesului de restructurare și modernizare a Armatei României în anul trecut; concepția de realizare a Sistemului de comunicații și informatic al Forțelor Armate ale României; concluziile rezultate în urma desfășurării exercițiilor și antrenamentelor de mobilizare, în anul 2015, pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare.

De asemenea, pe ordinea de zi se află teme privind: evoluții ale actorilor non-statali de factură jihadistă și consecințele pentru spațiul euroatlantic; evoluțiile din Balcani și impactul asupra politicii externe și securității României; perspectivele evoluției situației politice din Republica Moldova; fenomenul migrației ilegale la nivel european; măsurile adoptate, acțiunile întreprinse în domeniu și rezultatele obținute în combaterea fenomenului tăierilor ilegale din fondul forestier național.

Pe ordinea de zi a CSAT mai sunt incluse subiecte referitoare la amendamentele propuse de Guvern la proiectul de Lege pentru aprobarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice; activitatea desfășurată de către instituțiile cu atribuții în domeniul securității naționale în anul 2015 și principalele obiective pentru anul 2016; activitatea Consiliului Operativ pentru Securitate Cibernetică, a Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică — CERT-RO și a CSAT în anul 2015; planul anual de activitate al CERT-RO pentru anul 2016.

Potrivit sursei citate, în cadrul ședinței vor fi abordate și alte subiecte de interes pentru securitatea națională.

Ședința CSAT de marți este reuniunea semestrială.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a întrunit în şedinţă şi vineri, 11 martie, unde s-a discutat pe marginea deciziei CCR privind interceptările SRI. Consiliul a avizat favorabil ordonanța de urgență privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal, a anunțat, vineri, președintele Klaus Iohannis.

„Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat favorabil acest proiect și adoptarea lui de către Guvern va reprezenta în acest moment o soluție, fie ea și temporară, la o problemă care preocupă deopotrivă instituțiile statului și opinia publică”, a declarat șeful statului.

Dacian Cioloş, despre OUG privind regimul interceptărilor: „Este soluţia de moment”

Iohannis a explicat că acest proiect de act normativ este destinat să ofere, „într-o primă etapă”, o soluție pentru activitatea organelor judiciare, urmând ca, ulterior, forul legislativ să poată avea în vedere și alte soluții pe care să le dezbată „cu toate instituțiile interesate și cu societatea civilă”.

„Sunt opinii potrivit cărora activitatea Parchetelor, în absența infrastructurii tehnice necesare pentru realizarea unor astfel de metode speciale de supraveghere, ar fi afectată atât din punct de vedere al operativității actului de urmărire penală, cât și sub aspectul administrării unui probatoriu complet. Ordonanța de urgență vine să răspundă exact acestei preocupări”, a arătat președintele.

Acesta a spus că scopul pentru care a convocat „de urgență” CSAT a fost „pentru a analiza, dezbate și găsi soluții în timp real la situația creată de decizia Curții Constituționale privind constituționalitatea interceptărilor telefonice, cum e cunoscută în spațiul public”.

Dacian Cioloş, prima reacţie după adoptarea OUG privind INTERCEPTĂRILE

În opinia sa, această problemă are două aspecte importante. „Primul ține de respectarea deciziei Curții și de nevoia de a pune în acord legislația cu această decizie. Al doilea aspect ține de nevoia de a asigura neîntrerupt cadrul legislativ pentru ca justiția să-și facă datoria, fie că e vorba de cazuri de securitate națională, fie de cazuri de corupție. Ambele aspecte sunt esențiale pentru funcționarea statului de drept, iar eu, ca președinte, m-am angajat să fiu garantul funcționării statului de drept în România”, a susținut Klaus Iohannis.

Plenul CCR a admis pe 16 februarie, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor din Codul de procedură penală care prevăd că supravegherea tehnică dispusă de procuror poate fi efectuată nu doar de „organul de cercetare penală sau de lucrători specializați din cadrul poliției”, ci și de „alte organe specializate ale statului”.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Orașul aflat într-o zonă spectaculoasă unde găsești să cumperi casă cu 1 euro. Singura condiție pe care trebuie s-o îndeplinești pentru a deveni proprietar
Capital.ro
A murit cel mai mare actor. Fiul său a dat vestea tristă: Tata era genial! Drum lin!
Playtech.ro
Locul exact unde România va fi invadată de Putin! E mai jos pe hartă decât credeai, aici se aduc soldaţi
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
De la ce părinte moștenesc copiii inteligența și cine le transmite trăsăturile emoționale și forța fizică
wowbiz.ro
Incredibil ce a spus Mihai Sturzu de la HI-Q despre Dana Nălbaru și viața pe care o duce fosta lui colegă acum: „Nici nu-ți dai seama că e trădare”
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme. Condițiile impuse de lege
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Prognoza meteo luni, 14 aprilie 2025: Meteorologii ANM au anunțat o înnorare accentuată a cerului, însoțită de ploi slabe și intensificări ale vântului
Cancan.ro
Scărlătescu a băut până a ADORMIT în fund! Imagini ȘOC: a căzut și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care-și vând mașina! Taxa pe care toți trebuie să o plătească
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
"Atacul de Florii a depășit orice limită de decență". Emisarul lui Trump schimbă tonul cu Putin
Peste 100.000 de români vor primi pensii mai mari din luna mai 2025! Șeful Casei Naționale de Pensii a făcut anunțul: „Meritau”
MediaFlux
Lunea Mare, începutul Patimilor: Ce trebuie să știe toți creștinii despre semnificația acestei zile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Fără mocănițe în Maramureș? Proiectul de lege care va desființa călătoriile cu faimosul tren