Pensiile românilor au crescut din 1 ianuarie 2024. Apoi, urmează recalcularea pensiilor, care va începe din data de 1 mai 2024. Atunci se vor recalcula aproximativ 5 milioane de dosare de pensii. Aproximativ 3 milioane de români vor beneficia de a doua majorare a pensiei, în timp ce 1,6 milioane de români vor rămâne cu aceeași sumă a pensiei. Din 1 septembrie începe distribuirea pensiilor recalculate, iar primele pensii vor fi virate din 2 septembrie de către poștași. O altă veste bună e că imediat după, românii vor beneficia de o nouă majorare.
Întrebată cnd putem vorbi de o nouă majorare a pensiilor și care e calendarul pe un termen mai lung, Simona Bucura Oprescu a spus că următoarea creștere va fi în ianuarie 2025.
„Avem articolul 84 în noua lege, care spune foarte clar care e mecanismul de creștere a pensiilor. Au fost unii care au spus că am preluat un mecanism care exista deja. Ei bine, într-adevăr, am preluat același mecanism care are doi parametri. Inflația + 50% din câștigul salarial mediu brut. Dar partea semnificativă pe care am adus-o e aceea că am stipulat că această majorare se face în luna ianuarie a fiecărui an. E un câștig important pentru legea pensiilor. Am avut ani când nu am avut nicio creștere a pensiilor. Aceasta e o garanție pentru pensionari că vor beneficia de această majorare. În ianuarie 2025 vom avea o altă majorare. Inflația pe care se va statua această majorare o știm, e de peste 10%. Plus jumătate din câștigul salarial mediu brut, acesta e un indicator pe care vom putea să-l comunicăm atunci când INS îl va fundamenta. E important că avem clar faptul că majorarea se face anual în ianuarie”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, la RomâniaTV.
În ceea ce privește impozitarea pensiei în 2024, Simona Bucura Oprescu a explicat că nu se pune problema de o supraimpozitare a pensiilor.
„Pensiile sunt supuse aceleiași impozitări. Nu s-a pus problema de o supraimpozitare a pensiilor. Am constatat că a fost un proiect al unor senatori care au venit cu o propunere de supraimpozitare. Ministerul Muncii a fost total împotrivă. În acest moment, valoarea pensiei sub 2000 de lei nu este impozitată. Doar ceea ce depășește 2000 de lei e impozitat pentru pensiile din sistemul public. Nu ne-am pus problema unei supraimpozitări. Avem o supraimpozitare, e valabilă doar la pensiile de serviciu, e de 20% pentru ce depășește câștigul salarial mediu brut și de 15% pentru pensiile din intervalul între câștigul salarial mediu net și brut. E graduală și doar pentru partea necontributivă”, a explicat ministrul Muncii.