O nouă materie ar putea fi introdusă în școlile din România. Aceasta vine în sprijinul sănătăţii copiilor şi ar putea fi predată fie în cadrul orelor de sport, fie ca materie separată, cel puţin la nivel gimnazial, pentru reducerea obezităţii infantile.
Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport a propus ministerului Educației introducerea educației nutriționale în școli, fie ca materie de sine stătătoare, fie ca modul în cadrul orelor de sport. Părinții sunt mulţumiţi de iniţiativă şi spun că un astfel de curs ar fi binevenit, mai ales că România se află pe un loc rușinos în ceea ce privește obezitatea infantilă.
„Această disciplină, indiferent de cum se va numi, va avea ca scop să îi înveţe pe copii să se hrănească corect şi să adopte un stil de viaţă sănătos. Obiectivul nostru major – introducerea acestei discipline noi de educaţie nutriţională în şcoli, la nivelul gimnazial – trebuie finalizat, implementat fie ca materie de sine stătătoare (cazul ideal), fie ca modul de studiu în cadrul orelor de sport sau ale unor discipline conexe. Sănătatea şi educaţie nutriţională a copiilor noştri sunt esenţiale pentru viitorul nostru ca naţiune. Cu sprijinul vostru, al tuturor părinţilor şi factorilor de decizie din România, putem să aducem această schimbare şi să ne asigurăm că tinerii noştri cresc puternici şi sănătoşi”, a subliniat Gabriel Toncean, vicepreşedintele Agenției Naționale pentru Sport.
O altă noutate adusă în sectorul educației se referă la folosirea telefoanelor mobile de către elevi în timpul orelor de curs. Acesta sunt, din septembrie 2023, interzise prin lege. Potrivit legislației intrate în vigoare din septembrie 2023, telefonale mobile pot fi folosite doar în spații autorizate prin regulamentul școlii și pot fi confiscate de profesori și predade părintelui elevului.
„Utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicații electronice de către un elev este interzisă pe perioada desfășurării cursurilor din învățământul preșcolar, primar și gimnazial, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ”, prevede articolul 106 din Legea Educației.