Se cere Educație sanitară în școli, această materie ar putea fi introdusă în curând în programă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila nu renunță la acest subiect atât de mult dezbătut în spațiul public. El vrea să lucreze cu ministrul Educației pentru a pune în practică un proiect în acest sens.
„De ani de zile militez pentru dezvoltarea educaţiei pentru sănătate în şcoli. Dacă vom găsi tot felul de pretexte ca să amânăm la nesfârşit introducerea „Educaţiei pentru sănătate” în şcoli, atunci vom avea o problemă foarte serioasă şi nu numai din punctul de vedere al înţelegerii beneficiilor vaccinării, ci şi din punct de vedere al prevenirii bolilor transmisibile şi netransmisibile. ‘Educaţia pentru sănătate’ dezvoltă deprinderi preventive sănătoase, care pot fi transmise şi de către copii sau adolescenţi părinţilor lor. Este un proces care, în decurs de câţiva ani, ar putea să schimbe faţa României din punct de vede al indicatorilor stării de sănătate şi nici nu costă foarte mult”, a explicat Rafila, conform Agerpres.
Când s-ar putea introduce în programa școlară
Ministrul Rafila s-a arătat dispus să lucreze împreună cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la dezvoltarea acestei discipline. „Mă aşez la masă oricând cu doamna ministru Deca să dezvoltăm această disciplină curriculară, care trebuie inclusă în programul de pregătire, adaptată fiecărei vârste, încât să dezvolte comportamente sănătoase preventive”, a mai precizat ministrul.
De-a lungul vremii, propuneri pentru introducerea unor discipline precum ”Educația sexuală” sau ”Educația sanitară” în școli, au fost sortite eșecului.
Un astfel proiect de lege ar trebui supus dezbaterii Parlamentului și apoi aprobării șefului Statului așa că el nu poate intra în programa școlara din acest an.
„Noul curriculum propune elevilor nu doar cunoașterea istoriei evreilor și a momentelor tragice petrecute la jumătatea secolului trecut, ci și dezvoltarea unor valori umaniste și al toleranței, respectiv atitudini specifice cetățeniei democratice care trebuie formate și consolidate pe parcursul anilor de liceu. Programa cuprinde conținut care va ajuta elevii să înțeleagă mai bine originea și cultura evreilor, provocările contemporane (antisemitism, xenofobie, genocid și amenințările la adresa normelor și a valorilor democratice) și memoria Holocaustului în secolul al XXI-lea”, susține ministrul Ligia Deca.
Pentru învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani, disciplina va fi studiată în clasa a XI-a, fiindu-i alocată o oră pe săptămână.
În anul școlar 2022-2023, elevii clasei a XI-a din învățământul profesional au 330 de ore pe an școlar în trunchiul comun. Numărul orelor din trunchiul comun va crește și va ajunge la 360 de ore, începând cu anul școlar 2023-2024.
Dacă ceilalți liceeni vor studia noua disciplină în clasa a XI-a, elevii din învățământul profesional special se vor întâlni cu această materie în clasa a XII-a.
Elevii de clasa a XI-a de la filiera teoretică, profilul real (cu specializările matematică-informatică și științe ale naturii) și profilul umanist (specializările filologie și științe sociale) vor studia „Istoria evreilor. Holocaustul” tot timp o oră pe săptămână.
Același regim este valabil pentru cei de la filiera vocațională, cursuri de zi, cu specializările Muzică, Coregrafie, Arta actorului, Arhitectură, Arte ambientale și Design, Arte plastice, Arte decorative, dar și pentru elevii de la profil sportiv, toate specializările.
Tot o oră pe săptămână vor trebui să studieze noua disciplină și liceenii de la profilul pedagogic, precum și liceenii filierei tehnologice, cursuri de zi și seral, menționează EduPedu.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat în noiembrie 2021 legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a Holocaustului, scrie Antena3.ro.