O nouă meserie în România. Ce presupune funcția de asistent de judecător

Deputata PSD Laura Vicol, șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a depus un proiect de lege care prevede înființarea funcției de asistent de judecător. Persoanele care ar urma să practice această meserie ar activa în cadrul curților de apel, tribunalelor și judecătoriilor din reședințele de județ.
Alina Costache
12 apr. 2023, 12:52
O nouă meserie în România. Ce presupune funcția de asistent de judecător

O nouă meserie în România. Deputata Laura Vicol propune înființarea funcției de asistent de judecător. Proiectul a fost depus pe data de 29 martie 2023 la Camera Deputaților, Senatul fiind camera decizională.

Potrivit Laurei Vicol la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii se derulează un proiect denumit „Optimizarea managementului sistemului judiciar”, proiect în cadrul căruia a fost testată o nouă instituție, cea a asistentului judecătorului, „existentă deja la nivelul majorității statelor europene, a cărei necesitate a fost semnalată de sistemul judiciar de o perioadă semnificativă de timp”.

Citește și: Cea mai căutată meserie din România în 2023. Salariul mediu net trece cu ușurință de suma de 9.500 de lei

Viitorul asistent de judecător trebuie să degreveze o parte birocratică a activității judecătorilor. Asistenții vor fi selectați, pe bază de concurs, din rândul celor care sunt licențiați în Drept.

Recrutarea asistenților judecătoruluii se face prin concurs, organizat la nivelul curților de apel, cu aprobarea Secției pentru Judecători de la CSM. Proiectul prevede că „poate fi numită în funcția de asistent al judecătorului persoana care are cetățenia română, domiciliul în România și capacitatea deplină de exercițiu; este licențiată în Drept; nu are antecedente penale; cunoaște limba română; este aptă din punct de vedere medical și psihologic pentru exercitarea funcției și care se bucură de o bună reputație”.

Citește și: Digitalizarea creează o nouă meserie. Cât câştigă un narator de cărţi audio

În cadrul concursului, se verifică abilitățile de operare pe calculator, se susține o probă scrisă de verificare a cunoștințelor juridice și se susține un interviu. De asemenea, potrivit proiectului de lege, candidații care se prezintă la examen trebuie să facă dovada că sunt clinic sănătoși și, chiar dacă au trecut probele practice și teoretice, pot fi respinși dacă nu trec de evaluarea psihologică, potrivit jurnalul.ro.

Testarea psihologică constă în susținerea unui text scris și a unui interviu în fața psihologului curții de apel. Rezultatele sunt consemnate într-un raport care cuprinde profilul psihologic al fiecărui candidat, precum și calificativul „admis” sau „respins”.

După această etapă, candidații care îndeplinesc condiția de a fi apt din punct de vedere psihologic vor fi verificați dacă îndeplinesc condiția bunei reputații.

Conform proiectului, „nu se bucură de o bună reputație persoana care a fost sancționată disciplinar în ultimii 3 ani pentru fapte de care numirea acesteia în funcția de asistent al judecătorului nu ar fi conformă cu onoarea și probitatea specifice acestei funcții sau ar aduce atingere prestigiului justiției”. Candidații care nu se bucură de o bună reputație sunt automat respinși. La fel și cei care refuză să depună jurământul cu ocazia numirii în funcție.

Viitorii asistenți ai judecătorului vor avea dreptul, dacă legea trece de Parlament, la o salarizare stabilită în condițiile prevăzute de lege pentru judecătorii stagiari, dar și la concediu de odihnă plătit de 30 de zile lucrătoare.

 

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Superalimentul care joacă un rol major pentru sănătate. Nu expiră și reduce inflamația din corp
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Desert din strămoși. Cornulețe cu umplutură delicioasă
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Se scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie 2025! Care este cauza creșterii prețurilor
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Netanyahu îndeamnă poporul iranian să se opună regimului de la Teheran în noua sa adresare video
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia