Infractorii din mediul digital sunt tot mai pricepuți și reușesc să-și convingă victimele să-și ofere de bună voie datele bancare. Un bucureștean a raportat o tentativă de fraudă prin intermediul celei mai mari platforme de rezervări turistice, potrivit fanatik.ro.
Un tânăr din București care și-a făcut rezervare la un hotel din Marea Britanie, pentru luna decembrie, a dezvăluit cum era să devină victima unei fraude online, prin intermediul aplicației dezvoltate de compania Booking.
Bărbatul a mărturisit că, după ce a făcut plata, Booking i-a transmis o copie a rezervării pe e-mail, pentru o cameră în sistem nerambrusabil, ceea ce înseamnă că, în cazul în care se răzgândea, tânărul era obligat să achite 100% din costurile rezervării. Mesajul era însoțit de o confirmare că plata urmează să fie procesată de hotel.
Mai târziu, bucureșteanul a primit prin intemediul poștei electronice integrate în platforma Booking un alt mesaj, în limba engleză, de pe adresa hotelului, în care era anunțat că sunt probleme cu verificarea cardului folosit.
„Am întâmpinat o problemă cu rezervarea dumneavoastră, din cauza cardului care nu a trecut verificarea de siguranță a sistemului de rezervare, și a fost marcat drept invalid. Drept rezultat, rezervarea dumneavoastră ar putea fi anulată.
Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, trebuie să completați o scurtă procedură de verificare. Pentru a începe procedura, vă rugăm să folosiți acest link personalizat”, se arată în mesajul primit de tânăr de pe adresa hotelului.
Link-ul pus la dispoziție pentru falsa confirmare conține numele platformei Booking în URL, dar nu este cel care aparține companiei. Clientul era sfătuit ca după completarea formularului, în care urma să introducă datele cardului care trebuia „verificat”, să rămână pe pagina respectivă pentru aproximativ cinci minute, astfel încât procedura să fie completă.
Bărbatul recunoaște că a fost tentat să acceseze link-ul, mai ales că mesajul părea să vină chiar de la proprietar. Pe ultima sută de metri, a decis să îi scrie acestuia și să-l întrebe dacă aceasta este procedura obișnuită. Răspunsul a venit destul de rapid și i-a confirmat că a fost victima unei tentative de fraudă.
„Din data de 20 noiembrie – te rugăm să iei la cunoștință de faptul că acesta pare să fie o înșelătorie prin Booking.com; la solicitarea plății pentru rezervare te rugăm să verifici de două ori și să te asiguri că aceasta este o cerere validă.
Te rugăm să contactezi direct Booking.com, pentru că noi nu suntem autorizați să facem acest lucru.
Dacă rezervarea ta este cu plata la sosire, nu ți se va solicita achitarea unei sume până la check-in. Dacă ai făcut deja o plată, te rugăm să nu mai accesezi niciun link”, se arată în răspunsul hotelului.