Utilizatorii de Instagram pot fi ținta hackerilor, care au dezvoltat o campanie prin care trimit mesaje false pe e-mail, sms și social media. Acestea conțin link-uri care pot afecta dispozitivele oamenilor.
O nouă metodă de înșelăciune care face ravagii în România a fost despitată pe Instagram. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează utilzatorii să aibă grijă în ceea ce privește o campanie dezvoltată de hackeri, care trimit mesaje false prin sms, e-mail și rețelele de socializare.
Specialiștii din cadrul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică atrag atenția asupra unei campanii creată de hackeri, pentru a le face rău oamenilor. Aceștia îi avertizează pe utilizatorii de Instagram să nu acceseze link-urile pe care le primesc pe e-mail, sms, sau social media.
„Atenţie la sms-urile, e-mail-urile sau mesajele primite pe social media din surse necunoscute ori de la numere scurte, care cer autentificarea în contul de Instagram sau resetarea parolei (…) Textul poate părea autentic, pentru că atacatorii încearcă să simuleze faptul că mesajul este transmis chiar de reţeaua socială. Cu toate acestea, Instagram nu foloseşte această metodă pentru resetarea parolei şi nu va trimite niciodată mesaje text pentru acest lucru. Singura modalitate prin care Instagram comunică este prin e-mailuri oficiale sau prin trimiterea unei notificări direct din aplicaţie. Accesarea link-ului de pe dispozitivul mobil pe care sunteţi autentificat în aplicaţia de Instagram poate duce la pierderea accesului la cont, atacatorii având astfel posibilitatea de a schimba parola”, a spus reprezentantul DNSC.
Pentru a evita să fie victima hackerilor, specialiștii le recomandă oamenilor să nu acceseze link-urile din sursele pe care nu le cunosc, să se asigure că au activat funcția de autentificare cu doi factori (2FA) și să aibă constant o soluție de securitate pe dispozitive.
În cazul în care un utilizator a fost deja victima hackerilor, este sfătuit să acceseze Centrul de Ajutor al Instagram, pentru a reuși să își recupereze contul. Mai mult decât atât, pentru a simula cum să evite o posibilă înșelăciune, DNSC le recomandă utilizatorilor să acceseze site-ul Siguranța Online.