În ciuda sentimentului colectiv că pandemia de coronavirus s-a încheiat, informaţiile din lumea științei avertizează că lupta cu neutralizarea Covid-19 este departe de a se fi terminat. Subvariantele Omicron dominante în prezent BA.4 și BA.5 nu par mai înfricoşătoare decât tulpinile anterioare, dar cu toate acestea ultimele date științifice dezvăluie viclenia mutațiilor lor. Oamenii de știință spun că noua mutaţie, numită BA.2.75, se poate răspândi foarte rapid și poate ocoli imunitatea dată de vaccinuri sau de infecțiile anterioare cu Covid-19.
Nu se știe încă dacă această variantă provoacă o formă mai gravă de boală decât alte variante ale Omicron, inclusiv BA.5. „Este încă prea devreme pentru a trage mai multe concluzii”, spune Matthew Binicker, director de virologie clinică la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota. „Dar se pare că, în special în India, ratele de transmisie arată un fel de creștere exponențială”, a adăugat el.
Citeşte şi Numărul cazurile de coronavirus a explodat în Grecia. Sunt estimate peste 50.000 de infectări pe zi
Cu toate acestea, Shishi Luo, șeful departamentului de boli infecțioase de la Helix, subliniază că noua mutație a fost deja descoperită în multe părți ale lumii, relatează Associated Press. Cea mai recentă mutație a coronavirusului a fost detectată în alte zece țări pe lângă India, inclusiv Australia, Germania, Regatul Unit și Canada.
Preocuparea experților este numărul mare de mutații care separă această nouă variantă de predecesorarele sale. Unele dintre aceste mutații sunt în zone legate de proteina „spike” și pot permite virusului să se lege mai eficient de celule. O altă îngrijorare este că modificările genetice ar putea face mai ușor pentru virus să ocolească anticorpii sau proteinele protectoare pe care organismul le produce ca răspuns la vaccin sau infecția cu o variantă anterioară.
În acelaşi timp, varianta de omicron BA.5 a devenit rapid dominantă în Statele Unite şi, din cauza caracterului său evaziv când întâlneşte sistemul imunitar uman, generează un val de cazuri în toată ţara. Mărimea acestui val este incertă, deoarece majoritatea oamenilor se testează acasă sau nu se testează deloc, notează Washington Post. În ceea ce priveşte vaccinul şi perspectiva apariţiei unui booster până în toamnă, publicaţia citează mai mulţi specialişti, iar concluzia este că ”virusul poate depăşi continuu vaccinurile”.