O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 bulversează întreaga comunitate medicală. Este „cea mai îngrijorătoare dintre toate”

Cea mai recenta mutaţie a virusului SARS COV2, denumită E484K, bulversează întreaga comunitate medicală şi pe cea a oamenilor de ştiinţă. Testele de laborator au arătat că virusul mutant pare să scadă recunoașterea virusului de către anticorpi.
Oana Anghel
14 ian. 2021, 23:53
O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 bulversează întreaga comunitate medicală. Este „cea mai îngrijorătoare dintre toate”
O nouă mutaţie a virusului SARS COV2

O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 este prezentă în variantele Covid, altele decât varianta britanică. Și aceasta este „cea mai îngrijorătoare dintre toate” în ceea ce privește eficacitatea vaccinului, spune Ravi Gupta, profesor de microbiologie la Universitatea Cambridge, potrivit alephnews

Denumită E484K, această mutație este prezentă la variante care au apărut în Africa de Sud, Brazilia și Japonia.

De la debutul pandemiei, virusul a suferit numeroase mutații, însă majoritatea au fost fără consecințe. Această nouă mutaţie are, însă, o transmisibilitate mai mare.

În ceea ce priveşte mutația E484K, testele de laborator au arătat că pare să fie capabilă să scadă recunoașterea virusului de către anticorpi, ceea ce înseamnă că afectează neutralizarea acestuia. „Ca atare, poate ajuta virusul să ocolească protecția imunitară conferită de o infecție anterioară sau de vaccinare”, explică profesorul François Balloux, de la University College London, potrivit sursei citate.

O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 ridică problema eficacităţii vaccinului

Studiile desfăşurate până acum nu acoperă E484K. Prin urmare, nu se poate şti dacă eficacitatea vaccinului va fi aceeași față de variantele care îl transportă ca și împotriva virusului clasic.

Citeste si S-a aflat de ce pacienţii vindecaţi de Covid acuză dureri de cap încă multă vreme

În plus, un studiu publicat pe 6 ianuarie descrie cazul unei femei braziliene infectată în luna mai, apoi reinfectată în octombrie de o variantă purtătoare a mutației E484K. Această a doua infecție, mai severă decât prima, ar putea fi un semn că mutația a provocat un răspuns imun mai slab la pacient. Cu toate acestea, nu există dovezi că E484K este suficient pentru a face variante rezistente la vaccinurile actuale, spun oamenii de știință.

Veste bună este că, chiar dacă se dovedește că această nouă mutaţie este mai puțin recunoscută de anticorpi, alte componente ale variantelor vor rămâne, în principiu, la îndemâna lor. „Chiar dacă scade eficiența, în mod normal, veți avea în continuare neutralizarea virusului”, spune Vincent Enouf, de la Centrul Național de Referință pentru Virușii Respiratori de la Institutul Pasteur din Paris.

Cercetătorii sunt optimişti: „Doar această singură mutaţie nu poate fi problematică”

Oamenii de ştiinţă sunt, totuşi, încrezători în eficacitatea vaccinului. „Nu cred că această mutație singură este problematică pentru vaccinuri”, precizează imunologul Rino Rappuoli, de la compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK). Rappuoli a observat apariția unei variante în laborator, prin plasarea virusului în prezența plasmei unui pacient vindecat de Covid timp de câteva săptămâni.

Citeste si Alexandru Rafila, precizări importante despre vaccinurile Pfizer și de la Moderna

După mai puțin de trei luni, a apărut o variantă rezistentă la anticorpi. A purtat trei mutații, inclusiv E484K. „Trebuie să dezvoltăm vaccinuri și anticorpi capabili să controleze variantele emergente”, este de părere imunologul.

Mutația E484K „ar putea fi începutul problemelor”, adaugă profesorul Gupta. „În acest stadiu, vaccinurile ar trebui să rămână eficace, dar ceea ce ne îngrijorează este perspectiva viitoarelor mutații care s-ar adăuga celor care deja există”, dezvoltă el, subliniind necesitatea vaccinării „cât mai rapide oriunde în lume”.

În contextul apariţiei de noi variante ale virusului SARS COV2, mai multe laboratoare au asigurat că sunt capabile să livreze rapid noi versiuni ale vaccinului lor, dacă este necesar.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Orașul din România în care se găsește cea mai veche fabrică din țară. Uzina e departe de strălucirea de altădată și are dificultăți financiare
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte