O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 bulversează întreaga comunitate medicală. Este „cea mai îngrijorătoare dintre toate”

Cea mai recenta mutaţie a virusului SARS COV2, denumită E484K, bulversează întreaga comunitate medicală şi pe cea a oamenilor de ştiinţă. Testele de laborator au arătat că virusul mutant pare să scadă recunoașterea virusului de către anticorpi.
Oana Anghel
14 ian. 2021, 23:53
O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 bulversează întreaga comunitate medicală. Este „cea mai îngrijorătoare dintre toate”
O nouă mutaţie a virusului SARS COV2

O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 este prezentă în variantele Covid, altele decât varianta britanică. Și aceasta este „cea mai îngrijorătoare dintre toate” în ceea ce privește eficacitatea vaccinului, spune Ravi Gupta, profesor de microbiologie la Universitatea Cambridge, potrivit alephnews

Denumită E484K, această mutație este prezentă la variante care au apărut în Africa de Sud, Brazilia și Japonia.

De la debutul pandemiei, virusul a suferit numeroase mutații, însă majoritatea au fost fără consecințe. Această nouă mutaţie are, însă, o transmisibilitate mai mare.

În ceea ce priveşte mutația E484K, testele de laborator au arătat că pare să fie capabilă să scadă recunoașterea virusului de către anticorpi, ceea ce înseamnă că afectează neutralizarea acestuia. „Ca atare, poate ajuta virusul să ocolească protecția imunitară conferită de o infecție anterioară sau de vaccinare”, explică profesorul François Balloux, de la University College London, potrivit sursei citate.

O nouă mutaţie a virusului SARS COV2 ridică problema eficacităţii vaccinului

Studiile desfăşurate până acum nu acoperă E484K. Prin urmare, nu se poate şti dacă eficacitatea vaccinului va fi aceeași față de variantele care îl transportă ca și împotriva virusului clasic.

Citeste si S-a aflat de ce pacienţii vindecaţi de Covid acuză dureri de cap încă multă vreme

În plus, un studiu publicat pe 6 ianuarie descrie cazul unei femei braziliene infectată în luna mai, apoi reinfectată în octombrie de o variantă purtătoare a mutației E484K. Această a doua infecție, mai severă decât prima, ar putea fi un semn că mutația a provocat un răspuns imun mai slab la pacient. Cu toate acestea, nu există dovezi că E484K este suficient pentru a face variante rezistente la vaccinurile actuale, spun oamenii de știință.

Veste bună este că, chiar dacă se dovedește că această nouă mutaţie este mai puțin recunoscută de anticorpi, alte componente ale variantelor vor rămâne, în principiu, la îndemâna lor. „Chiar dacă scade eficiența, în mod normal, veți avea în continuare neutralizarea virusului”, spune Vincent Enouf, de la Centrul Național de Referință pentru Virușii Respiratori de la Institutul Pasteur din Paris.

Cercetătorii sunt optimişti: „Doar această singură mutaţie nu poate fi problematică”

Oamenii de ştiinţă sunt, totuşi, încrezători în eficacitatea vaccinului. „Nu cred că această mutație singură este problematică pentru vaccinuri”, precizează imunologul Rino Rappuoli, de la compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK). Rappuoli a observat apariția unei variante în laborator, prin plasarea virusului în prezența plasmei unui pacient vindecat de Covid timp de câteva săptămâni.

Citeste si Alexandru Rafila, precizări importante despre vaccinurile Pfizer și de la Moderna

După mai puțin de trei luni, a apărut o variantă rezistentă la anticorpi. A purtat trei mutații, inclusiv E484K. „Trebuie să dezvoltăm vaccinuri și anticorpi capabili să controleze variantele emergente”, este de părere imunologul.

Mutația E484K „ar putea fi începutul problemelor”, adaugă profesorul Gupta. „În acest stadiu, vaccinurile ar trebui să rămână eficace, dar ceea ce ne îngrijorează este perspectiva viitoarelor mutații care s-ar adăuga celor care deja există”, dezvoltă el, subliniind necesitatea vaccinării „cât mai rapide oriunde în lume”.

În contextul apariţiei de noi variante ale virusului SARS COV2, mai multe laboratoare au asigurat că sunt capabile să livreze rapid noi versiuni ale vaccinului lor, dacă este necesar.

Spynews
Semnul de circulație care provoacă migrene șoferilor! Sunt foarte puțini oameni care știu ce semnificație are acest indicator rutier
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Cât de des ar trebui să mănânci pepene roșu. Sunt persoane care nu trebuie să consume zilnic
Capital.ro
Mașinile interzise în România. Ordin clar. Se aplică de azi, 17 iulie, ora 11:00
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cele 12 zodii din horoscop sunt afectate de căldură în mod diferit. Cine stă pe Facebook, Instagram și TikTok ca să vadă ce fac alții
Spynews
Ce preparate de lux au servit superstarurile internaționale la Beach, Please! Preferințele lui Wiz Khalifa l-au surprins pe chef Janni Alexandridis: ”A fost un pic ciudat” / VIDEO
Evz.ro
Unt de casă. Rețeta cu două îngrediente
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Curtea Supremă a amânat execuția unui deținut din Texas cu 20 de minute înainte de injecția letală
MediaFlux
ADEVERINȚA care MĂREȘTE PENSIA. Când trebuie DEPUSĂ obligatoriu
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'