Noua substanţă va fi menţionată pe etichete sub denumirea de E 969 şi îl vom consuma în produse lactate aromatizate, fructe şi legume conservate, în gemuri, jeleuri, ciocolată, cereale pentru micul dejun sau chiar bere, potrivit ECONOMICA.NET.
Citeşte şi Ingrediente pe care să NU le pui în lista de cumpărături
Producătorii au cerut avizarea acestui nou conservant încă din 2010 ca o alternativă la alţi îndulcitori precum zaharoză, glucoză, fructoză, noul conservant având o valoare calorică mai mică. Advantamul este un produs sintetic realizat în urma unor reacţii chimice şi este de 37.000 de ori mai dulce decât sucroza.
„Numai cititind eticheta ne putem proteja. Această substanţă este interzisă suferinzilor, mai ales celor care nu trebuie să consume alimente care să conţină fenilalanină, având influenţe negative asupra creierului. Nu îi văd rostul, chiar dacă este 37.000 de ori mai dulce decât zaharoza. Şi într-un final vă va îngrăşa. Corpul nostru nu poate fi păcălit. Nu slăbim şi ne expunem sănătate. Profitul este destul de mare. Aceste substanţe sunt ieftine. Sunt stabile şi dau gusturi mai agresive. Păcălim simţurile nostrea şi ne imbolnăvim„, a declarat doctorul Gheorghe Mencinicopschi la România TV.
Citeşte şi Cum să scoţi zahărul din dieta ta. Slăbeşte uşor, fără chin şi sacrificii
Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară o stabilit o doză zilnică acceptabilă de 5 mg pe la un kg de greutate corporală.
Ce este advantam
Advantam este un produs sintetic realizat ca urmare a unor reacţii chimice, este realizat sub forma unui praf alb-gălbui şi poate fi de 100 de ori mai dulce decât larg folositul aspartam şi aproximativ 37.000 ori mai dulce decât sucroza. Produsul a fost evaluat de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, instituţie care și-a exprimat avizul în urmă cu un an, iulie 2013.
Autoritatea a stabilit, de asemenea, o doză zilnică acceptabilă (DZA) pentru advantam de 5 mg/kg de greutate corporală pe zi. Estimările prudente privind expunerea la advantam în cazul adulților și copiilor cu un nivel de consum ridicat au fost inferioare dozei zilnice acceptabile pentru nivelurile de utilizare propuse. „După examinarea tuturor datelor privind stabilitatea, produsele de degradare, toxicologia și expunerea, autoritatea a concluzionat că substanța advantam utilizată ca îndulcitor nu prezintă probleme de siguranță pentru utilizările și dozele propuse”, se arată în Regulament.