Cunoscută drept Xi(b)*, noua particulă este un barion, un tip de materie alcătuit din trei elemente şi mai mici, denumite quark-uri. Protonii şi neutronii, care alcătuiesc nucleul atomilor, sunt şi ei barioni.
Particula Xi(b)* aparţine barionilor „frumuseţii”, particule care conţin un quark „de frumuseţe”.
Noua particulă era sugerată de teorii, dar nu a fost niciodată observată. Deşi descoperirea lui Xi(b)* nu a fost tocmai o surpriză, îi va ajuta pe oamenii de ştiinţă să afle cum se formează materia.
„Este încă o cărămidă”, a declarat James Alexander, fizician la Universitatea Cornell, care realizează experimente cu LHC-ul.
Faţă de protoni şi de neutroni, barionii frumuseţii trăiesc foarte puţin – Xi(b)* a durat câteva fracţiuni de secundă, înainte de a se transforma în alte 21 de particule efemere.
Această particulă are nevoie şi de o energie foarte mare pentru a fi creată, aşa că pe Pământ se găseşte doar în acceleratoarele de particule, precum LHC de la CERN, din Geneva.
Cercetătorii de la CERN nu se opresc aici, ci continuă să caute celebrul bosonul Higgs, poreclit şi „Particula lui Dumnezeu”, ce poate explica de ce există masă în univers.