Pentru realizarea acesteia s-ar fi folosit aproximativ un kilogram de praf de pușcă, iar costurile de producție ar fi fost foarte mici. În același timp, cercul de suspecți ar fi unul foarte larg, în condițiile în care Crișan nu era considerat foarte popular în judeţuL Arad și avea prieteni puțini, spun surse judiciare.
Omul de afaceri Ioan Crișan a murit sâmbătă dimineața, după ce o bombă, care conform primelor cercetări ar fi fost plasată chiar sub scaunul mașinii sale, ar fi fost detonată de la distanță de persoane încă necunoscute. Conform anchetatorilor, nici motivul nu se cunoaște, dar surse apropiate anchetei au afirmat, pentru Gândul, că acesta era o persoană cu mulți dușmani și se implica aproape în orice fel de afacere, cu condiția să iasă în câștig.
Una dintre ipotezele legate de mobilul crimei ar fi un posibil denunț făcut de acesta, care ar fi condus la capturarea unui transport de țigări de contrabandă, pe 24 mai, în localitatea Mândruloc.
Sursele citate au menționat că este vorba despre un caz de „criminalitate importată”, adică nu reprezintă un mod de operare specific infractorilor români, iar bomba folosită pentru comiterea crimei ar putea proveni din Serbia, în condițiile în care punctul de trecere al frontierei de la Stamora-Moravița se află la puțin peste 100 de kilometri de Arad.
Cu toate că nu s-a stabilit, deocamdată, cu exactitate, este vorba despre un dispozitiv artizanal cunoscut sub numele de „bombă țeavă”, pentru care s-ar fi folosit aproximativ un kilogram de pulbere, fapt care, spun anchetatorii, explică de ce, la surt timp după producerea deflagrației, martorii au spus că, în aer, se simțea miros de praf de pușcă.
Conform specialiștilor, o asemenea bombă ar fi avut nevoie de o capsă de producție militară, fapt care a dus cu gândul la anii de război din spațiul ex-iugoslav, de unde, spun surse judiciare, ar fi putut să fie procurată pentru o sumă care ar putea ajunge la aproximativ 3.000 de euro.
„L-am auzit pe domnul ministru de Interne dând acel comunicat liniștitor. Trebuie să ne abținem de la comentarii despre ce fac respectivii infractori pentru că le dăm lor de gândit.
În psihologia judiciară, se pornește în cazul unei astfel de crime comandate de la victimă. Cine este victima, după acel blazon, după acele afaceri poate de paravan, poate se află altceva. Dacă facem o analiză mai atentă, vedem că i s-a incendiat casa în urmă cu ceva timp. I s-a furat o sumă mare de bani cu seif cu tot.
Poate face parte din lumea aceasta. Nu se știe. Despre morți numai de bine. De două ori a fost atenționat, iar a treia oară nu l-au iertat.
Cei mai buni criminaliști sunt acolo. Nu pui în vulcanizare așa ceva.
După umila mea părere, atunci când a băut cafeluța aceea, era un individ care tot dădea târcoale. Parcă a și fost văzut deschizând mașina. A pus ceva sub scaun, deci nu sub mașină. De asta a zburat plafonul, de asta erau geamurile țăndări și ușile deschise. Dacă era pusă sub mașină, sărea mașina cu totul. Dar mașina a rămas pe loc și a apărut incendiul după aceea”, a spus Liviu Chesnoiu, psiholog judiciar.
Patronul vulcanizării auto din Arad unde Ioan Crişan a mers înainte de explozie: „Mi s-a părut puțin agitat”
Cu cinzi zile înainte să moară în explozia maşinii, Ioan Crişan a mers la o vulcanizare unde a stat 15 – 20 de minute ca să schimbe două anvelope şi să comute o roată de la maşina sa, Mercesez Benz. Marius Stoia, proprietarul vulcanizarii care a văzut maşina lui Ioan Crişan înainte de explozie, a povestit, într-un interviu la Aleph News, cum a decurs intervenţia şi ce a vorbit cu afaceristul, un obişnuit în atelierul său.
El a spus că Ioan Crișan a venit la atelier luni, în 24 mai și i-au fost schimbate două anvelope pe faţă şi a comutat o roată pe spate.
„În jur de 15-20 de minute (a stat aici – n.r.). A venit cu mine în birou, a venit cu mine, aici, pe terasă, a servit un fresh, i-am făcut factura, a plecat şi asta a fost tot”, a spus Marius Stoia.
El nu a putut preciza dacă în tot acest timp, maşina a fost închisă sau deschisă. „Asta nu ştiu să vă spun. Angajaţii mei au muncit la maşină. Nu ştiu dacă a fost închisă sau deschisă. Toţi suntem şocaţi de cele întâmplate”, a spus Stoia.
Întrebat dacă a umblat vreunul dintre angajaţi la maşină, în interior, patronul vulcanizării a spus că nu ar fi avut de ce să umble. „Noi am lucrat doar la roţi. Nu aveam ce să căutăm în interiorul maşinii”, a răspuns el.
Pe el sau pe angajaţii lui nu i-au chemat încă anchetatorii pentru declarații. „Au fost la noi vreo 5 echipaje, au luat camerele, tot ce s-a putut şi mai departe dânşii să îşi facă meseria cum ar trebui să fie”, a mai spus Stoia.