Planeta pare a fi asemănătoare lui Neptun, ca dimensiune, şi orbitează steaua sa în 90 de zile.
Chris Holmes, din Peterborough, Marea Britanie, a descoperit posibila planetă în imaginile de pe site-ul planethunters.org. Fotografiile sunt realizate de telescopul spaţial Kepler de la NASA, iar site-ul cere ajutorul utilizatorilor pentru identificarea unor noi obiecte din cosmos.
„Nu am avut niciodată un telescop. M-au interesat obiectele de pe cer, însă nu am ştiut niciodată prea multe despre ele (…) Sunt extrem de încântat că sunt implicat într-un astfel de proiect şi că am descoperit ceva”, spune Holmes pentru BBC News.
„Suntem extrem de fericiţi. Mulţumim tuturor celor care vor să ne ajute”, a declarat Chris Lintott, de la Universitatea Oxford, care lucrează şi pentru site-ul planethunters.org.
Participarea publicului a fost lansată în 2011 şi peste 100.000 de oameni au participat la proiect, până acum. Peste un milion de imagini au fost studiate de voluntari.
Noua posibilă planetă va fi cercetată cu mai multă atenţie de către experţi, însă şansele sunt extrem de mari să fie adevărată, spune dr. Lintott.
„Ar fi a cincea descoperire de când am început şi prima făcută de un britanic”, a mai spus cercetătorul.
Posibila planetă are o rază de 3,8 ori mai mare ca a Pământului şi orbitează steaua sa la o distanţă de 55 milioane de km – similară cu cea dintre Mercur şi Soare. Acest lucru înseamnă că planeta este, probabil, prea fierbinte pentru a susţine viaţa.
Telescopul spaţial Kepler, lansat în 2009, studiază o parte a spaţiului unde se crede că există multe stele similare Soarelui nostru. El caută „clipirile” care au loc de fiecare dată când o planetă trece prin faţa unei stele.