Cauza potenţialului eşec rezidă în termenul privind plata acestor 170 de milioane de euro. Pe 14 august 2013 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern privind privatizarea transportatorului feroviar de marfă. În această HG, termenul de finalizare a transferului de proprietate a fost stabilit la 60 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a actului normativ, respectiv 13 octombrie. În schimb, Gruia Stoica, proprietarul GFR, afirmă că „nu are nicio treabă” cu hotărârea de guvern prin care data limită pentru finalizarea privatizării CFR Marfă a fost fixată pentru 13 octombrie şi că el va respecta dispoziţiile contractului de privatizare, unde se afirmă că trebuie să plătească această sumă după analizarea tranzacţiei de către Consiliul Concurenţei. Totuşi, o astfel de analiză ar putea dura câteva luni.
În cazul în care va fi forţat să plătească azi, Stoica a declarat că va analiza varianta de a-şi recupera cel puţin costurile avute până acum dacă Transporturile nu obţin amânarea.
La finele săptămânii trecute, ministrul Ramona Mănescu declara că s-a consultat cu premierul Victor Ponta asupra privatizării CFR Marfă şi a spus că speră ca banii să intre luni în conturi.
„Nu ştiu dacă se va întârzia privatizarea CFR Marfă. Există un singur termen, până luni, când trebuie să intre banii în cont. (…) Sper ca termenul să fie respectat. O să aflăm luni cum se finalizează. Și eu, şi premierul vrem ca statul să ia cea mai bună decizie, legală, juridic fundamentată bine. Indiferent care va fi aceea, trebuie să fie fundamentată juridic bine pentru că statul nu-şi poate permite să piardă”, a declarat Ramona Mănescu.
Dacă această privatizare va eşua, ea se va alătura altor eşecuri înregistrate de guvernele României în ultimii ani. Sunt de notorietate privatizările eşuate ale companiilor Cuprumim, Oltchim, Poşta Română.
VEZI SI: Ce spune Deutsche Welle despre privatizarea CFR Marfă