Competiția internațională de Robotică „Robochallenge” a fost câștigată de Johnny Rex, un roboțel umanoit de doar două kilograme, care a impresionat juriul și a trecut cu brio toate probele. Datorită abilităţilor umanoide umitoare, robotul în miniatură a reuşit să aibă cea mai spectaculoasă performanţă, uimindu-i chiar şi pe creatorii săi.
Creatorii lui Johhny Rex sunt foarte încântați de performanțele roboțelului lor. El a câștigat cele mai bune locuri în clasament și a îndeplinit cu brio toate probele impuse de concurs.
„Am reuşit să câştigăm la proba de scări locul 1 şi în ce constă labirintul am luat locul 2. Şi automat am urcat pe locul 1 pentru că timpul la scări a fost unul foarte, foarte bun”, a declarat Mario, unul dintre inventatorii lui Johnny Rex, potrivit observatornews.ro.
Studenții din Oradea au lucrat luni întregi la realizarea lui Johhny Rex. Tinerii nu se plâng de munca depusă, însă recunosc că nu este pentru oricine să pună „pe picioare” un astfel de robot. Acum, ei se bucură de cele mai bune rezultate și de succes internațional.
„E o muncă destul de grea sincer, mai ales că trebuie lucrat în doi oameni cel puţin , pentru că cineva trebuie să-l pornească, cineva trebuie să îl controleze”, a mai explicat Mario.
Și deși roboțelul românesc și-a demonstrat abilitățile, rivalii au fost acerbi. Printre cei mai de temut au fost concurenții din Mexic, care au scos și ei timpi foarte buni. Dar tinerii din România nu s-au dat înapoi. Antonia, de pildă, are doar 17 ani și a participat pentru prima oară la o astfel de competiție. După succesul obținut, adolescenta își propune să creeze roboți capabili să ajungă în zonele de război.
„De exemplu este lansată o bombă, este un teren foarte accidentat şi foarte periculos pentru oameni. Poate un robot care ar merge să găsească oamenii de sub acele clădiri dărâmate”, a povestit, pe scurt, Antonia, despre visul său.
Tinerii pasionaţi de robotică ne asigură că nu avem motive să ne temem de inteligenţa artificială pentru că, deși oamenii vor avea tot mai multă nevoie de roboţi, aceştia vor avea întotdeauna nevoie de oameni pentru a funcţiona.