S-a încheiat a doua rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina. Acord de încetare temporară a focului pentru a putea fi evacuați civilii

S-a încheiat a doua rundă de negocieri între Rusia și Ucraina. După trei ore de discuții, cele două delegații nu au ajuns la un rezultat privind încetarea conflictului armat.
Alina Andrei
03 mart. 2022, 20:51
S-a încheiat a doua rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina. Acord de încetare temporară a focului pentru a putea fi evacuați civilii

O nouă rundă de negocieri va avea loc, tot la Belarus, săptămâna viitoare.

„A doua rundă de discuții s-a încheiat. Din păcate, Ucraina nu a obținut încă rezultatele de care are nevoie. Există o soluție doar pentru organizarea coridoarelor umanitare…”, a declarat Mihailo Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Mihailo Podoliak a explicat că, în vederea instituirii coridoarelor umanitare, ar putea intra în vigoare o încetare parțială a focului, pentru a putea fi evacuați civilii și pentru furnizarea de alimente și medicamente în zonele cele mai disputate de părțile în conflict.

„Rusia și Ucraina vor crea în curând canale de comunicare și interacțiune în vederea organizării coridoarelor umanitare”, a precizat el.

La rândul său, Vladimir Medinski, șeful negociatorilor din Rusia, a declarat că „principala problemă care a fost decisă astăzi a fost salvarea civililor din zonele de conflict”. „Ministerele Apărării din Rusia și Ucraina s-au înțeles să se creeze coridoare pentru evacuarea populației civile. Este posibilă încetarea temporară a focului în sectoarele unde sunt aceste coridoare umanitare, pe perioada evacuării populației civile. Cred că acesta este un progres”, a spus oficialul rus.

Știre inițială. O nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina are loc joi după ce miercuri întâlnirea a fost anulată. Întâlnirea celor două delegaţii are loc în zona Brest, în Belarus, foarte aproape de graniţa cu Polonia.

O nouă rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina pentru oprirea războiului. Negocierile au loc în regiunea Brest, din Belarus, foarte aproape de graniţa cu Polonia, şi au început la ora 15.00, ora Moscovei (14.00, ora României), conform planului, a declarat şeful delegaţiei ruse, Vladimir Medinski, citat de agenţia de presă de stat ruse, TASS.

Propunerile delegaţiei ruse pentru discuţii vizează teme umanitare, politice şi tehnico-militare.

”Delegaţia rusă lucrează acum la elaborarea listei de propuneri, care constă din trei părţi. Ele vizează aspectul militar-tehnic, umanitar-internaţional şi politic”, a spus negociatorul şef rus.

Prima rundă de negocieri a avut loc la granița Ucrainei cu Belarus, în regiunea Gomel, după ce, inițial, Zelenski îi spusese lui Putin că e deschis pentru negocieri în orice altă locație în afară de Belarus, venind cu alte variante precum Varşovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau Baku.

Citeşte şi: Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: „Nu vom uita curajul ucrainenilor şi solidaritatea poporului român în aceste momente”

Discuţiile ruso-ucrainene au avut loc luni şi au durat cinci ore. Delegaţia rusă a fost condusă de consilierul prezidenţial Vladimir Medinski, care a declarat mai devreme că delegaţia rusă este pregătită să discute cu partea ucraineană atât timp cât va fi nevoie pentru a ajunge la acorduri.

„Aceste discuții au avut loc pe un fundal de bombardamente și împușcături care vizează teritoriul nostru… Sincronizarea bombardamentelor cu procesul de negocieri a fost evidentă”, a declarat Volodimir Zelenski.

În ziua primei runde de negocieri, Vladimir Putin a făcut o serie de amenințări care i-au speriat pe oamenii de rând de pretutindeni. Liderul rus a pus în alertă forțele nucleare ale Rusiei.

Citeşte şi: Ministrul ucrainean al Apărării: „Va curge sânge, lacrimi, durere, dar vom învinge cu siguranţă!

Liderul Rusiei a avut o întâlnire cu Sergei Shoigu, ministrul rus al Apărării, și șeful Statului Major General,  Valery Gerasimov, și le-a ordonat să ridice gradul de alertă pentru arsenalul nuclear, în condițiile tensiunilor crescute cu vestul după ce a invadat Ucraina.

Într-o adresă la televiziunea de stat, liderul Rusiei a folosit ca argument declarațiile agresive ale liderilor NATO și sancțiunile economice împotriva Moscovei.

„Țările vestice nu numai că întreprind acțiuni neprietenoase împotriva țării noastre în sfera economică, mă refer la acele sancțiuni pe care toată lumea le cunoaște bine, dar oficialii de rang înalt ai principalelor țări NATO fac și declarații agresive împotriva țării noastre”, a declarat Vladimir Putin.

Franța atenționează că pentru ca negocierile să fie posibile e nevoie ca atacurile armate să fie oprite. O încetare a focului în Ucraina este principala condiție pentru începerea negocierilor dintre Kiev și Moscova, a declarat joi ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian. „Fără o încetare a focului, este imposibil să se treacă la negocieri reale”, a spus ministrul la postul de televiziune France 2, conform TASS.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Obiceiul sănătos recomandat persoanelor care au peste 50 de ani. Ce e bine să facă în fiecare zi
Capital.ro
Regulă pentru pensionarii cu permis de conducere. Seniorii de peste 65 de ani trebuie să aleagă
Playtech.ro
Klaus Iohannis, generos înainte de alegerile prezidenţiale. Gestul făcut de fostul preşedinte faţă de un bătrân, pe stradă
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un român a făcut parte din echipa care a amenajat cripta Papei Francisc. Sicriul Sfântului Părinte a trecut prin mâinile sale
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Piramida de la Pitești, locul enigmatic al experimentelor neconvenționale
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
kanald.ro
„Nu te voi uita niciodată, prieten drag!” Tudor s-a stins din viață în Marea Britanie, la doar 27 de ani. Prietenii săi cer acum ajutor pentru repatriere
Cancan.ro
Vedeta TV a murit la 44 ani din cauza unei infecții severe. Medicii i-au amputat piciorul, dar a fost prea târziu
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Noi beneficii la pensionare. Anunț al șefului Casei de Pensii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Planta care atrage iubirea în viața noastră. Floarea fericirii feminine nu ar trebui să lipsească din casele noastre