„La discuţiile de astăzi prin videoconferinţă s-a decis desfăşurarea următoarei runde (de negocieri) cu prezenţă, în Turcia între 28 şi 30 martie”, a precizat pe Facebook negociatorul ucrainean.
Turcia, care încearcă să medieze în războiul ruso-ucrainean, a găzduit pe 10 martie şi o reuniune între miniştrii de externe rus şi ucrainean, Serghei Lavrov şi Dmitro Kuleba, încheiată fără rezultate concrete.
Începute cu întâlniri fizice între cele două delegaţii, negocierile ruso-ucrainene se desfăşoară în prezent online înt-un ritm aproape zilnic. Deşi după primele contacte cele două părţi manifestaseră un anumit optimism, săptămâna trecută ele au recunoscut divergenţe semnificative.
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat Kievul că ”îşi schimbă poziţia constant şi renunţă la propriile propuneri”, presupunerea lui fiind că Ucraina este influenţată în acest sens de SUA.
Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a estimat şi el vineri că ”procesul de negociere este foarte dificil şi a confirmat că în actualul stadiu al tratativelor nu se întrevede un ”consens” cu Moscova, potrivit Agerpres.
Rusia cere în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, un statut oficial pentru limba rusă, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas. Ucraina a manifestat o disponibilitate de compromis în privinţa unui statut de neutralitate, cu garanţii de securitate solide din partea Occidentului, nu însă şi în privinţa integrităţii sale teritoriale.