O nouă rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia; Europa se confruntă cu termenul limită pentru gazele ruse

Într-un discurs ținut târziu în noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat asupra "bătăliilor care vor urma" în Donbas și în orașul-port Mariupol din sudul asediat.
Filip Stan
01 apr. 2022, 08:29
O nouă rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia; Europa se confruntă cu termenul limită pentru gazele ruse

Război în Ucraina. Cumpărătorii europeni de gaz rusesc se confruntă cu un termen limită pentru a începe să plătească în ruble vineri, în timp ce negocierile menite să pună capăt războiului urmează să fie reluate chiar dacă Ucraina se pregătea pentru noi atacuri în sud și est, scrie Reuters.

Războiul a ucis mii de oameni, a făcut ca milioane de oameni să fugă și a determinat Statele Unite și aliații din întreaga lume să impună sancțiuni asupra entităților guvernamentale, companiilor și oligarhilor ruși.

EXCLUSIV Cum ar fi acţionat Traian Băsescu la invazia Rusiei, dacă mai era preşedinte: „Aş fi cerut să trimitem armament ucrainenilor. România trebuie să se apere în Ucraina”
Rusia va răspunde sancțiunilor Uniunii Europene, a declarat vineri agenția de știri RIA, care a citat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului de Externe.

„Acțiunile UE nu vor rămâne fără răspuns… sancțiunile iresponsabile ale Bruxelles-ului afectează deja în mod negativ viața de zi cu zi a europenilor obișnuiți”, a declarat Nikolai Kobrinets pentru agenția de știri.

Președintele rus Vladimir Putin a jucat joi una dintre cele mai mari cărți ale sale, cerând cumpărătorilor europeni de energie să înceapă să plătească în ruble începând de vineri și amenințând cu încetarea contractelor existente.

Guvernele europene au respins ultimatumul energetic al lui Putin, Germania, cel mai mare beneficiar de gaz rusesc de pe continent, calificându-l drept „șantaj”.

Explozie la graniţa Rusiei cu Ucraina. Se pare că a fost o incursiune a elicopterelor lui Zelenski
Confruntarea energetică are ramificații uriașe pentru Europa, în timp ce oficialii americani fac înconjurul lumii pentru a menține presiunea asupra lui Putin.

Putin a trimis trupe pe 24 februarie pentru ceea ce el numește o „operațiune militară specială” de demilitarizare a Ucrainei. Țările occidentale spun că scopul real al lui Putin a fost să răstoarne guvernul Ucrainei.

În cadrul discuțiilor din această săptămână, Moscova a declarat că va reduce ofensivele din apropierea capitalei Kiev și din nord ca gest de bunăvoință și se va concentra pe „eliberarea” regiunii Donbas din sud-est.

Kievul și aliații săi spun că Rusia încearcă, în schimb, să se regrupeze după ce a suferit pierderi în urma contraofensivei ucrainene care a recucerit suburbiile capitalei, plus zone strategice din nord-est și sud-vest.

Imagini video din Irpin, la periferia vestică a Kievului, au arătat tancuri rusești distruse în mijlocul unor clădiri bombardate și autorități ucrainene scoțând victime în saci de cadavre.

Într-un discurs ținut târziu în noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat asupra „bătăliilor care vor urma” în Donbas și în orașul-port Mariupol din sudul asediat.

„Încă trebuie să mergem pe o cale foarte dificilă pentru a obține tot ceea ce ne dorim”, a spus Zelenski.

Negocierile de pace urmează să fie reluate vineri prin videoconferință. Căutând să își consolideze poziția, Moscova redistribuie forțe din regiunile separatiste din Georgia, susținute de Rusia, în Ucraina, a scris Ministerul britanic al Apărării pe Twitter.

Întăririle indică faptul că Rusia a suferit pierderi neașteptate, a spus acesta.

Oficialii americani și europeni spun că Putin a fost indus în eroare de generali cu privire la performanțele dezastruoase ale armatei sale. citeste mai departe

Autoritățile ucrainene sperau să evacueze mai mulți locuitori din Mariupol după ce Rusia a fost de acord să deschidă vineri un coridor umanitar, dar mai multe acorduri anterioare au eșuat.

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că 45 de autobuze trimise pentru a evacua oamenii din Mariupol au fost oprite joi de forțele rusești în afara orașului Berdyansk, la aproximativ 75 km spre vest.

Într-o postare pe Facebook, statul major a declarat că forțele ucrainene încă mai dețin Mariupol, o poartă de acces la Marea Neagră care leagă un coridor strategic între Donbas și peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Primăria estimează că au murit 5.000 de persoane.

Zeci de mii de oameni sunt blocați de săptămâni întregi cu puține alimente, apă și alte provizii în orașul care a găzduit cândva 400.000 de persoane, dar care a fost răvășit de bombardamente.

În altă parte, în Trostyanets, un oraș din estul țării, au existat dovezi ale contraatacului reușit al Ucrainei. Tancuri rusești arse și muniție abandonată au împânzit drumurile noroioase.

Războiul amenință, de asemenea, să perturbe aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, un oficial guvernamental american împărtășind imagini cu ceea ce au spus că ar fi fost pagube la instalațiile de depozitare a cerealelor din Ucraina, al patrulea cel mai mare exportator de grâne din lume în sezonul trecut.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Metoda eficientă prin care dezaburești rapid geamul de la mașină. Trucul simplu pe care trebuie să-l știe toți șoferii
Capital.ro
Se verifică buletinele. Regula pe care românii NU o respectă: E dezastru!
Playtech.ro
Cum a arătat rochia de mireasă a Danielei Iliescu. Toți și-au dat coate când au văzut-o!
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Budincă de orez, caramelizată. Secretele rețetei
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela s-au căsătorit! Cei doi vor deveni părinți pentru a doua oară
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea actriță a României a MURIT. Viața sa, un adevărat film: Fie iertată și neuitată!
StirileBZI
Așa trebuie îți reglezi termopanele pe modul de iarnă! Vei avea mai multă căldură
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
substantial.ro
Acuzată de complot pentru uciderea soțului celebru, Monica Sementilli se îndreaptă spre proces
MediaFlux
PENALITĂȚI pentru ROMÂNII care STAU la BLOC! Proprietarii au 30 de ZILE la DISPOZIȚIE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Povești pierdute” din masacrul din Glencoe, descoperite în timpul săpăturilor arheologice