Interdicţia, care va fi în vigoare până în 2024, nu se va aplica ruşilor cărora li se acordă rezidenţă în ţară. De asemenea, Parlamentul din Lituania a oprit eliberarea de noi vize pentru cetăţenii Rusiei şi ai aliatului său Belarus.
Mulţi dintre cetăţenii celor două ţări care au asupra lor alte documente de călătorie, cum ar fi vizele eliberate anterior, vor fi supuşi unor „verificări individuale extinse” la frontieră pentru a se stabili dacă reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.
„Marea majoritate a cetăţenilor ruşi sprijină acţiunile militare agresive ale ţării lor şi nu iau măsuri pentru a opri agresiunea regimului, astfel încât ei împart responsabilitatea”, a declarat în parlament ministrul adjunct de externe, Jurgita Neliupsiene, în martie, când a prezentat proiectul de lege.
În plus, Lituania încearcă să convingă Uniunea Europeană să impună sancţiuni contra sectorului nuclear din Rusia include excepţii pentru Ungaria şi o perioadă de doi ani pentru finalizarea contractelor existente, potrivit unui document obţinut de Reuters.
Spre deosebire de propunerile precedente, care prevedeau includerea companiei ruse de stat Rosatom pe ‘lista neagră’ a Uniunii Europene, cel mai recent proiect elaborat de Vilnius include o abordare mai nuanţată, o încercare evidentă de a atrage scepticii de la Budapesta şi nu numai.
Citește și: Rusia, prima reacție după aderarea Finlandei la NATO. Ce pune la cale Vladimir Putin
”Se propune introducerea unor măsuri restrictive individuale pentru Rosatom”, indică documentul datat 17 martie, care nu a fost însă făcut public.
”În plus, este potrivit să se introducă o derogare pe baza căreia operaţiunile, contractele şi alte acorduri încheiate cu Rosatom ar putea fi extinse pentru o perioadă fixă de timp, pentru a le permite statelor membre ale Uniunii Europene să ducă la bun sfârşit executarea acestor contracte”, adaugă documentul citat.
La 25 februarie, Consiliul UE a adoptat al zecelea pachet de măsuri restrictive suplimentare contra Rusiei, care înăspresc şi mai mult situaţia pentru guvernul de la Moscova şi pentru cei responsabili de continuarea războiului de agresiune împotriva Ucrainei. Blocul comunitar european a impus noi interdicţii privind exportul de tehnologii şi produse industriale critice, cum ar fi produsele electronice, vehiculele specializate, piesele mecanice, piesele de schimb pentru camioane şi motoarele cu reacţie, precum şi produsele pentru sectorul construcţiilor care pot fi direcţionate către armata Rusiei, precum antenele sau macaralele.
De asemenea, lista entităţilor care sprijină în mod direct complexul militaro-industrial al Rusiei în războiul său de agresiune a fost extinsă cu alte 96 de entităţi, impunându-le restricţii la export mai aspre. Pentru prima dată, această listă include şapte entităţi iraniene care fabrică vehicule aeriene militare fără pilot, utilizate de armata rusă împotriva Ucrainei, împotriva infrastructurii civile.