Un record de caniculă a fost doborât duminică în China, cu o temperatură de 52,2° Celsius înregistrată într-un oraș din nord-vestul țării, într-o vastă zonă aridă din regiunea Xinjiang, a anunțat luni presa oficială chineză, transmite agenția Reuters, citată de boursorama.com.
Precedentul record de temperatură în China era de 50,3°C, măsurat în aceeași zonă din „Depresiunea Turfan”, un vast bazin de dune de nisip și lacuri secate la peste 150 de metri sub nivelul mării.
China, la fel ca alte câteva țări din Asia și, mai larg, din emisfera nordică, se confruntă cu un val de căldură intensă care generează temeri privind repetarea secetei de anul trecut.
Emisfera nordică începe luni o nouă săptămână de foc, în Europa fiind așteptate temperaturi care depășesc 40°C cum este cazul în Italia și Spania. Incendiile devastatoare continuă să facă ravagii în Canada și California, relatează AFP.
În Sardinia, se prognozează că termometrele vor atinge până la 48°C la începutul săpămânii. La fel de gravă este situația și în Spania, unde agenția meteorologică a emis cod portocaliu pentru ziua de luni, anunțând temperaturi de 38°C până la 42°C în Insulele Baleare și pe zone mari de peninsulă. A fost emis și un cod roșu (pericol extrem), pentru luni în Andaluzia și marți în Aragon, Catalonia și Mallorca, unde se vor înregistra temperaturi cuprinse între 42°C până la 44°C.
Efectele devastatoare ale acestor temperaturi extreme s-au simțit deja în Insulele Canare, pe insula La Palma, unde un incendiu a cuprins 5.000 de hectare de teren în acest weekend, provocând evacuarea a 4.000 de persoane.
În Europa, unde încălzirea globală evoluează într-un ritm de două ori mai rapid decât media globală, mai multe ţări sunt afectate în mod deosebit, potrivit experţilor.
În Italia, 16 orașe sunt sub cod roșu în toată țara, unde temperaturile vor oscila în jurul valorii de 36/37°C, însă senzația termică ar putea depăși 40°C.
În ciuda temperaturilor insuportabile, 15.000 de pelerini și turiști s-au strâns duminică în Piața Sfântul Petru pentru a asculta tradiționala rugăciune Angelus rostită de Papa Francisc, conform informațiilor jandarmeriei Vaticanului. În România, temperaturile vor ajunge luni la pragul de 39°C.
Temperaturile ridicate provoacă ravagii în mai multe țări
Acropola din Atena, Grecia, a fost închisă duminică între orele 13:00 și 17:00 în contextul scăderii temperaturilor. Autoritățile locale au cerut populației să fie atentă și au avertizat cu privire la riscul crescut de incendii.
În SUA, din Florida (sud-est) până în California (vest) trecând prin Texas (sud), sudul țării a fost afectat duminică de un val de căldură ‘’opresiv‘’ iar serviciile meteo anunță înregistrarea mai multor recorduri de temperatură.
În Valea Morții din California, unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe planetă, temperatura a ajuns la 51°C sâmbătă seara, cu așteptări de 54°C în orele următoare.
„Sunt posibile furtuni puternice sau violente, precipitaţii abundente şi inundaţii în multe locuri, în special şi, din păcate, în New England, deja afectată de precipitaţii”, conform Serviciului Naţional de Meteorologie.
Canada se confruntă cu o situație devastatoare, întrucât peste zece milioane de hectare de pădure au fost distruse în acest an, depășind orice înregistrare anterioară.
Potrivit datelor furnizate de Centrul Canadian Interagenţii pentru Incendii de Vegetaţie (CIFFC) există în prezent 906 incendi active și 570 considerate scăpate de sub control.
În Asia, Japonia zeci de milioane de locuitori se confuntă cu un val de căldură extremă. Advertismentele au fost transmise duminică pentru 20 din cele 47 de prefecturi ale țării, în timp ce temperaturi aproape record afectează o mare parte din teritoriu.
În plus, țara se confruntă cu cu ploi torențiale care au ucis cel puțin opt persoane inclusiv un bărbat găsit mort în nordul arhipelagului.
Canicula reprezintă unul dintre cele mai periculoase fenomene meteorologice, a atras atenția Organizaţia Meteorologică Mondială.