Parlamentarii AUR au depus, joi, în Senat, un proiect de lege pentru instituirea Zilei naţionale a familiilor numeroase.
„Se declara ziua de 28 octombrie ca Ziua nationala afamiliilor numeroase. In intelesul prezentei legi, prin familie numeroasa se intelege familia cu trei sau mai multi copii”, se arată în proiectul parlamentarilor AUR.
„Familia reprezinta nucleul de baza al societatii, fiind unul dintre cei mai importanti piloni ai dezvoltarii oricarui stat datorita rolului esential pe care il are in asigurarea bunastarii membrilor sai si a societatii in ansamblu. Dintre toate realitatile vietii de familie, familiile numeroase reprezinta un caz aparte pentru ca se confrunta cu tot mai multe probleme de ordin material si social, facand fata din ce in ce mai greu provocarilor lumii contemporane. in familiile cu trei sau mai multi copii cheltuielile din gospodarie ocazionate de ingrijirea si educarea corespunzatoare a acestora sunt mai mari, iar accesul la bunuri si servicii este mai dificil. Familiile numeroase contribuie la dezvoltarea echilibrata a tarii, la sustinerea natalitatii si la redresarea demografica a oricarui stat, ocupandu-se de ingrijirea si educarea viitoarelor generatii de forta de munca. Ele trebuie sa beneficieze de recunoastere sociala oficiala si de o politica de sprijin adecvata, astfel incat accesul lor la bunuri si servicii sa fie imbunatatit si sa nu fie discriminate ori dezavantajate in raport cu celelalte familii mai mici”, arată parlamentarul Antonoi Andruşceac, în expunerea de motive.
„Criza economica provocata de pandemia de Covid-19 a afectat cel mai putemic familiile vulnerabile, printre care se numara cele cu trei sau mai multi copii si cele monoparentale, intrucat veniturile acestora se reduc considerabil, in timp ce cheltuielile legate de necesitatile de hrana, educatie si sanatate cresc”, mai susţin iniţiatorii.
„Fara familii putemice nu avem viitor ca tara. Degeaba investim in economic, IMM-uri etc. daca nu mai avem oameni”, avertizează AUR.
„Ziua nationala a familiilor numeroase poate fi marcata de catre autoritatile administratiei publice centrale si locale, de catre persoanele fizice sau persoanele juridice, precum si de catre societatea civila, organizatiile nonguvemamentale, biserici, parohii si alte lacasuri de cult, impreuna sau separat, prin organizarea de manifestari publice, evenimente si actiuni socio-culturale autorizate conform legii.
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul, celelalte autoritati ale administratiei publice centrale si locale pot coordona activitatile dedicate Zilei nationale a familiilor numeroase ori sprijini material si/sau logistic aceste evenimente si pot asigura derularea in bune conditii a manifestarilor publice organizate cu acest prilej.
Autoritatile administratiei publice centrale si locale, institutiile private sau publice centrale sau locale, asociatiile si organizatiile nonguvemamentale, persoanele fizice sau juridice, lacasurile de cult sau oricare alte entitati prevazute la art. 2 si 3, separat sau in parteneriat cu operatorii economici interesati, pot realiza campanii de comunicare publica pentm promovarea familiilor cu trei sau mai multi copii, consacrate celebrarii si informarii cu privire la familiile numeroase”, se mai arată în proiect.
De asemenea, în ziua de 28 octombrie, Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune pot difliza, cu prioritate, programe, emisiuni si materiale informative privind familiile numeroase.
„Cheltuielile necesare alocate pentm organizarea evenimentelor prilejuite de ziua de 28 octombrie pot fi asigurate din bugetele locale ori din bugetul autoritatilor si/sau institutiilor publice, in limita alocatiilor bugetare aprobate, precum si alte surse de fmantare legal constituite”, propun senatorii şi deputaţii AUR.
Mai mult, proiectul prevede ca Ministerul Muncii si Protectiei Sociale să redacteze separat sau in colaborare cu alte
institutii publice sau private cu atributii in domeniu un raport privind numarul familiilor numeroase din Romania si situatia lor economica, sociala si financiara, pe care il va prezenta in fata comisiilor de munca reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor, in saptamana care include data de 28 octombrie.