Noua schemă de escrocherie apare sub forma unei tombole. Pentru o sumă modică, sub forma unei taxe de participare, organizatorul promite premii la care unii doar visează, ca mașini scumpe, vacanțe în locații exclusiviste cu totul inclus sau telefoane de ultimă generație.
Autoritățile au luat la cunoștință de această nouă metodă de escrocherie și au demarat cercetări pentru a se afla cine stă în spatele fraudei de pe internet, potrivit Fanatik.
Citește și: Nu răspunde la acest apel telefonic: înșelătoria care face ravagii în toată lumea
Un avertisment serios privind o schemă de escrocherie a fost emis recent și de Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Aceasta se referă la vishing, o metodă de fraudă telefonică. Atacatorii folosesc apeluri telefonice pentru a obține informații personale sensibile, susținând că sunt persoane de încredere, angajați ai unor organizații sau firme serioase. Scopul este ca victimele să ofere date personale sau financiare pentru a crea vulnerabilitate.
„Seria de tentative de fraudă se foloseşte de vishing (apeluri telefonice de phishing) pentru a convinge utilizatorii români să partajeze atacatorilor date cu caracter sensibil, în special date bancare”, a transmis DNSC.
Specialiștii au explicat în mod clar care este modul de operare al infractorilor cibernetici. Aceștia pretind că sunt din partea SIF Muntenia sau a Bursei de Valori București și susțin că pot să ofere oamenilor acțiunile vechi din perioada cuponiadei.
„Atacatorii apelează victima, pretinzând că sunt din partea SIF Muntenia sau Bursa de Valori Bucureşti (BVB), şi folosesc drept pretext al apelului presupuse acţiuni vechi pe care victima le-ar deţine din perioada cuponiadei din anii ’90, dar despre care a uitat.
Atacatorii susţin că aceste acţiuni s-au apreciat foarte mult ca valoare, însă pentru a le vinde şi a încasa sumele respective, victima trebuie să urmeze un proces la îndrumarea atacatorului”, a mai arătat DNSC.