UPDATE: „Încep cu un gând bun și o încurajare pentru sucevni. A fost nevoie de o măsură de încarantinare. Această măsură a fost necesară și luată la timp. Dragi suceveni, nu sunteți singuri. Suntem cu toții în gând alături de voi. Vom avea grijă ca ceea ce va avea nevoie municipiul Suceava să și ajungă acolo.Respectați măsurile de distanțare socială pentru a vă proteja și pentru a îngrădi răspândirea virusului. Suntem alături de voi. Un gând bun pentru întreg personalul medical: știm că vă este greu, dar voi sunteți în prima linie. Noi toți românii ne uităm la voi cu speranță, cu încredere. Sunteți linia de apărare. Știu că nu este simplu și știu că vor veni zile și mai grele. Noi vom face tot ce putem pentru a vă asigura materialele de care aveți nevoie. Am încheiat o întâlnire de lucru. Am discutat evident situația din Suceava și toți suntem conștienți de seriozitatea pasului care s-a făcut. Vreau să vă asigur că noi ne facem treaba. Au început să sosească de pe peste tot materiale de protecție și vor ajunge în cel mai scurt timp în spitale. De asemenea, am solicitat să se facă peste tot în spitale instructajul personalului”.
„Autoritățile își fac treaba și vă rog pe toți să ne facem fiecare treaba așa cum se cuvine, iar fiecare român să respecte normele de igienă și de distanțare socială. Am discutat pe larg măsurile de protecție socială ce se impun în această perioadă. Am solicitat să ne ocupăm cu precădere de categoriile vulnerabile. Împreună vom trece peste această perioadă grea”, a fost mesajul lui Kluas Iohannis.
Şedinţa de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 este programată şa ora 13:00. Participanţii la discuţii sunt prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. La finalul şedinţei, preşedintele României susţine o declaraţie de presă, informează News.ro.
Şedinţa are loc în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus ar urma să treacă de 2.000, condiţii în care trebuie activat scenariul 4 de abordare a situaţiei create de pandemia de coronavirus.
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni seară, că multe dintre măsurile care erau pregătite pentru intrarea în scenariul 4 al pandemiei cu coronavirus au fost deja luate în România, urmând ca altele să intre în vigoare odată ce se depăşeşte numărul de 2.000 de îmbolnăviri. Orban precizează că, în scenariul 4, sunt pregătite şi spitale suport care să trateze pacienţi cu coronavirus, în afara spitalelor de Boli Infecţioase, iar cazurile care nu sunt grave ar putea fi tratate la domiciliu sau în locaţii destinate, dacă există riscul de a se atinge capacitatea maximă a spitalelor.