Primata a fost descoperită în Republica Democratică Congo, unde era cunoscut local sub numele de „lesula”. Specia este separată de verii ei cei mai apropiaţi de râurile Congo şi Lomami.
Experţii spun că descoperirea subliniază nevoia de a proteja viaţa sălbatică din bazinul Congo.
Primul contact al cercetătorilor cu maimuţa a fost când au întâlnit o femelă tânără, ţinută într-o cuşcă de directorul unei şcoli din oraşul Opala. El i-a spus animalului „lesula”, un nume des întâlnit printre vânători. Animalul a fost luat în grija cercetătorilor şi a fost monitorizat.
În timpul investigaţiilor, au mai găsit şi alte maimuţe captive din această specie, iar apoi le-au găsit şi în sălbăticie.
Maimuţa are o faţă lungă, palidă, înconjurată de păr blond şi are un nas distinct, spun experţii în lucrarea publicată în revista Public Library of Science. Maimuţa face parte din grupul guenon şi a fost denumită Cercopithecus lomamiensis, după râul din apropiere Lomami.
Cercetătorii estimează că habitatul maimuţelor se întinde pe circa 10.000km pătraţi, în centrul RD Congo, o zonă mică, care ar face aceste animale vulnerabile la presiunile oamenilor, precum vânătoarea.
Biologii cred că pădurea unde au găsit maimuţa, neexplorată până acum, ar putea să mai găzduiască şi alte specii necunoscute. Regiunea ar putea fi declarată în curând drept parc naţional.