Programul de recoltare directionata a sangelui placentar (iCBC) este un Program initiat de catre Cord Blood Center Medical si sustinut de Societatea Romana de Neurologie Pediatrica. Programul se adreseaza oricarei viitoare mamici cu conditia incadrarii in cel putin una dintre urmatoarele situatii:
-Au in ingrijire un prim copil diagnosticat cu una dintre indicatiile standard de utilizare a celulelor stem
-Nasterea poate sa survina inainte de saptamana 28 de sarcina (risc de nastere prematura)
-Scor APGAR sub 5 la nasterea copilului
Nasterea prematura si scorul APGAR scazut reprezinta factori de risc pentru aparitia Paraliziei cerebrale, motiv pentru au fost incluse ca noi conditii de participare pentru forma extinsa a programului de transplant fraternal.
Acest program se adreseaza viitoarelor mame care au deja un copil diagnosticat cu una dintre afectiunile standard tratabile prin transplant de celule stem si care urmeaza sa aduca pe lume inca un copil. Pentru acesti copii se doreste asigurarea disponibilitatii unei grefe de celule stem hematopoietice, cu potential de eliberare imediata in cazul stabilirii indicatiei de transplant fraternal.
Pana in prezent, 103 familii din Romania s-au inscris in Programul de transplant fraternal. Copiii inclusi in Program au beneficiat atat de procesarea gratuita a grefei de sange placentar, cat si de facilitarea efectuarii tipizarii HLA pentru determinarea gradului de compatibilitate imunologica intre frati, necesara in cazul unui eventual transplant.
Premisele extinderii Programului de transplant fraternal sunt următoarele:
– nasterea prematura si scorul Apgar – PC are o incidenta de 2-3 cazuri /1000 nasteri, fiind principala cauza de dizabilitate neuromotorie la copii, in conditiile absentei unui tratament curativ
– rezultatele primelor studii clinice au confirmat siguranta si fezabilitatea administrarii grefei autologe de sange placentar la copiii cu PC, cu constatarea unor rezultate incurajatoare constandu-se imbunanatiri in vorbire, mobilitate si miscare.
Asocierea intre nasterea prematura/ scorul Apgar si Paralizia Cerebrala
– 10 % din nou nascutii la termen, normoponderali sau cu greutate mica, avand un scor Apgar – Prevalenta PC la copiii nascuti sub 27 de saptamani de sarcina este de 20 %, iar intre saptamana 27 si 28 de 12 %
– In Romania exista peste 21 000 de copii bolnavi de Paralizie cerebrala si foarte putine grefe stocate in vederea utilizarii.