O nouă stea rătăcitoare descoperită în Calea Lactee

Oamenii de știință au anunțat descoperirea unei noi stele rătăcitoare care se deplasează cu viteză foarte mare spre marginea galaxiei noastre, Calea Lactee, conform The Daily Beast.
Cristina Dinu
12 mai 2014, 17:22
O nouă stea rătăcitoare descoperită în Calea Lactee

Majoritatea covârșitoare a stelelor din Calea Lactee au existențe predictibile, pe orbite fixe în jurul centrului galactic, la fel cum este și Soarele. Există însă și câteva stele rătăcitoare care sunt aruncate din galaxie cu viteze foarte mari în urma unui efect de praștie declanșat de gaura neagră supermasivă din centrul galactic, scrie Agerpres.

Aceste stele sunt foarte rare. Până în prezent, astronomii au descoperit doar 20 astfel de corpuri cosmice, cea mai nouă dintre ele fiind descoperită săptămâna trecută. Studierea acestor stele de hipervelocitate oferă informații extraordinar de importante despre centrul galactic dar și despre regiunile aflate la limita externă a galaxiei. În funcție de locul de unde au fost proiectate în spațiu și de traiectoriile pe care le au, aceste stele pot oferi informații despre caracteristicile găurii negre supermasive din centrul galactic, dar și despre materia întunecată din galaxie.

Steaua rătăcitoare descoperită recent a primit denumirea LAMOST-HVS1 — după numele observatorului cu care a fost făcută descoperirea: Large-sky Area Multi-Object fiber Spectroscopic Telescope (LAMOST), localizat în apropiere de Beijing, în China. Denumirea ‘HVS1’ (hypervelocity star) se referă la faptul că este prima astfel de stea descoperită de la acest observator astronomic.

Citeşte şi Cum se vede Pământul din spaţiu: Imagini transmise ÎN DIRECT de pe Staţia Spaţială Internaţională VIDEO

LAMOST-HVS1 se află la aproximativ 42.000 de ani lumină de Pământ ( 1 an lumină este distanța străbătută de lumină într-un an — aproape 9 trilioane de kilometri). Această stea se îndepărtează cu 477 kilometri pe secundă (!) de centrul galactic și este cea mai apropiată stea rătăcitoare descoperită până în prezent. De asemenea, această stea este și a doua cea mai strălucitoare stea de hipervelocitate descoperită până în prezent. Strălucirea ei are o magnitudine de gradul 13, fiind de 6 ori mai strălucitoare decât planetoidul Pluto din sistemul nostru solar, dar totuși imposibil de observat cu ochiul liber.

Conform calculelor, astronomii susțin că o astfel de stea este aruncată din zona centrului galactic spre marginile galactice o dată la fiecare aproximativ 100.000 de ani. În termeni galactici 100.000 de ani înseamnă abia o clipă, și, în consecință, prin galaxia noastră ar trebui să existe numeroase astfel de stele rătăcitoare la distanțe diferite față de Pământ, în funcție de momentul în care și-au început călătoria spre marginile galaxiei.

Identificarea acestor stele rătăcitoare aflate la distanțe foarte mari este dificilă. Astronomii au fost norocoși în cazul stelei LAMOST-HVS1, care este o stea alb-albăstruie foarte strălucitoare, cu o masă de 9 ori mai mare decât a Soarelui.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Comuna din România care a luat fața bucureștenilor sau a timișorenilor. E prima localitate din țară în care toate locuințele vor fi încălzite cu energie geotermală
Capital.ro
Adio, maestre! S-a mai stins unul din marii noștri actori. A părăsit scena vieții după 40 de ani de aplauze
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Imagini cu oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă. Sunt vizați în special imigranții
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ținutul care a fost al României pentru o scurtă perioadă. Ce spun localnicii despre țara noastră
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Cel puțin 148 de persoane și-au pierdut viața în urma unui naufragiu! Ambarcațiunea a luat foc și s-a scufundat
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor al României s-a stins în noaptea de Înviere. Bobonete: Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Superstiții populare de Paște: Ce se spune că aduce noroc și ce trebuie evitat?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație