Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a elaborat legislația secundară aferentă viitoarei „contribuții CfD”, o posibilă viitoare taxă, care va fi plătită de toți consumatorii de energie electrică.
Această nouă taxă se bazează, practic, pe încasarea fondurilor de la toți utilizatorii de nergie electrică. Acești bani vor fi direcționați către modernizarea sistemelor de producție a energiei electrice verzi, dar nu numai.
„Pentru aplicarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă, pentru producţia de energie prin tehnologii cu emisii reduse de carbon, fondurile necesare se constituie prin încasarea lunară/trimestrială, de către Contrapartea CfD, a contribuţiei CfD, de la toţi furnizorii consumatorilor finali de energie electrică din România”, se arată într-un act normativ.
Așadar, „Ordinul privind aprobarea Metodologiei de determinare şi colectare a contribuţiei CfD” a fost pus în dezbatere publică de ANRE la finalul luniii trecute. După elaborarea legislației specificice, România va organiza în 2024 două licitații, pentru primii 2.000 MW, 1.000 în subdomeniul energetic eolian și alţii 1.000 în fotovoltaic, care vor beneficia de schema de sprijin prin mecanismul contractului pentru diferență (CfD), conform Economica.net.
În total, România ar urma să instaleze 5.000 MW noi în regenerabile prin această schemă. Schema CfD va fi instituită vreme de 15 ani, timp în care investorii care vin cu proiecte noi vor avea o garanție că vor obține un anumit preț din partea statului.
Un contract pentru diferență, cum se definește, de fapt, CfD-ul, este un acord între un investitor și un broker CfD pentru a tranzacţiona diferența de valoare a unui produs financiar (titluri de valoare sau derivate), între momentul deschiderii și închiderii contractului. Este, mai exact, o strategie de tranzacționare avansată utilizată numai de către comercianții experimentați, conform Investopedia.
În ultimul deceniu, China a încercat cu România un CfD pe domeniul nuclear. Beijingul ar fi dorit să construiască cu tehnologie proprie reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, dar calculase că ieşea în pierdere şi atunci voia să încheie un CfD, pentru ca diferenţa să fie pllătită pentru foarte mulţi ani de statul român, tocmai pentru a ieși în profit.
Citește și: Apare taxa pe kilometraj în locul taxei pe carburant. Cât vor trebui să plătească șoferii