O nouă taxă în Bucureşti! Pe final de an, românii sunt interesați de obligațiile financiare pe care le vor avea în 2025. Printre acestea se numără și o taxă nouă, care urmează să devină obligatorie începând de anul viitor. Plata acesteia nu va putea fi evitată.
Anul viitor, Primăria Municipiului București (PMB) a introdus o taxă obligatorie. Aceasta ar urma să fie stabilită pentru promovarea turistică a Bucureștiului.
Conform planului, taxa va fi de 1% din prețul total al cazării pe zi, fără TVA. Astfel, cei care vin să viziteze Capitala o vor achita odată cu factura pentru cazare.
O hotărâre în acest sens a fost adoptată în şedinţa de vineri, 19 decembrie, a Consiliului General al Capitalei, cu 29 de voturi „pentru” şi 20 de abţineri, scrie Agerpres.
Potrivit formei iniţiale a proiectului, taxa de promovare turistică avea o valoare de 2% din tariful de cazare, însă cuantumul a fost diminuat în baza unui amendament formulat de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
După implementarea acestei reguli, proprietarii unităților de cazare vor avea obligația să adauge separat taxa de factura clienților. De altfel, aceasta se aplică și în cazul persoanelor fizice care oferă cazare, precum și pentru platformele online de rezervări.
Prin urmare, aceasta va fi achitată în toate unitățile de cazare din București. După ce au încasat banii, proprietarii de hoteluri și pensiuni îi vor vira în conturile PMB. De altfel, sumele respective vor trebui direcționate până în data de 10 a lunii următoare.
Primăria Capitalei a anunțat obiectivele acestei taxe. În acest sens a fost amintită creșterea numărului de turiști care vizitează Bucureștiul, precum și prelungirea uratei sejururilor.
De asemenea, creșterea veniturilor din turism este o altă țintă vizată în acest sens. „Promovarea brandului turistic al Bucureștiului. Crearea unui program de dezvoltare turistică și promovarea orașului atât în România, cât și în afaceri internaționale. Organizarea de evenimente și activități culturale care să atragă mai mulți turiști. Crearea de pachete turistice și circuite care să îmbunătățească experiența vizitatorilor. Participarea la târguri și expoziții pentru promovarea orașului. Dezvoltarea unor rețele de centre de informare turistică. Realizarea de campanii publicitare împreună cu agenții de turism, companii aeriene și organizatori de evenimente”, arată PMB.
Noua măsură va trebui respectată de toți proprietarii unităților de cazare. În caz contrar, aceștia pot fi sancționați. Potrivit PMB, amenzile variază între 500 și 1.500 de lei pentru persoanele fizice care depășesc data limită de depunere a declarațiilor. În cazul hotelurilor și pensiunilor, amenzile pot ajunge la 4.000 de lei.