Decizia face parte dintr-o serie care au fost adoptate la ultima reuniune de la Luxemburg, a miniștrilor mediului din UE. Ministrul român al Mediului a afirmat că deciziile luate vor avea impact asupra fiecărui cetățean european.
”În primul și în primul rând, deciziile vizează reducerea emisiilor de carbon în sectorul rezidențial și sectorul de mobilitate. Sectorul rezidențial înseamnă că Fondul social de climă, care se constituie din 2027, se va alimenta prin introducerea unor taxe de carbon la nivelul fiecărui cetățean care locuiește undeva în UE și care, prin încălzirea locuinței sau prin folosirea energiilor emițătoare de dioxid de carbon, poluează. Acest lucru înseamnă că la nivelul fiecărei gospodării se va calcula amprenta de carbon și se vor aplica niște taxe”, a anunțat ministrul Mediului, citează Agrointeligența.
Se urmărește eliminarea completă a utilizării gazului
El a dat și un exemplu: ”Cel mai simplu exemplu este această taxă pe gaz, pe gazele naturale care se ard practic în centrale individuale la nivelul fiecărui apartament”.
Mai mult, Tanczos Barna a afirmat: ”Filozofia Comisiei este că putem scăpa de presiunea Rusiei și putem scăpa de expunerea totală la Rusia sau la gazele rusești doar prin eliminarea totală a gazului din balanța energetică. Și nu prin schimbarea furnizorului, ci prin eliminare a gazului din balanță”.
Surse din Guvernul României dau asigurări că, din surse interne, România poate asigura 85% din necesarul de gaze naturale. Astfel, indiferent ce va face Federația Rusă și de evoluția războiului militar, dublat de cel economic, se va continua livrarea de gaze către populație. În acest fel, România se află într-o situație favorabilă, contrar situației altor țări mai dependente de Rusia și de gazele sale. În ceea ce privește asigurarea de gaze pentru operatori, va exista o limitare, conform surselor guvernamentale, una proporțională pentru toți. Prin urmare, va fi o raționalizare, dar una corectă, astfel încât această criză să fie una care să afecteze cât mai puțin consumatorul casnic.
Pe de altă parte, România caută deja alte surse de gaz, precum cel azer, Virgil Popescu, ministrul Energiei, fiind deja în discuții cu Turcia pentru asta. Astfel, gazul din Emirate ajunge în România, în funcție de disponibilități, prin Turcia. Memorandumul este în lucru, dar în aproximativ o lună ar putea fi gata. Și din SUA am putea primi gaz, la prețul pieței, 1 miliard de metri cubi de GPL.
Tanczos Barna subliniază că România va fi ţară „net beneficiară”, urmând a plăti un miliard de euro taxe şi a primi şase miliarde din fondul care va constituit prin plata acestor taxe.
Ministrul Mediului a arătat că o „propunere extrem de controversată, mult discutată” a fost adoptată la nivelul Uniunii Europene, fiind vorba despre o taxă care va fi utilizată pentru alimentarea unui Fond social de climă.
„Taxă nouă. Europa, în momentul de faţă, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. (…) Sunt două elemente: benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate pentru a colecta pentru Fondul social de climă sumele care se reintroduc în economie, sub formă de subvenţie sau sub formă de sprijin pentru tranziţie, pentru cumpărarea altor centrale, altor soluţii, pompe de căldură, fotovoltaice ş.a.m.d.”, a afirmat Tanczos Barna, miercuri seară, la Euronews România.
Ministrul a adăugat că a existat o „dispută” în ceea ce priveşte suma care va constitui acest fond social de climă, arătând că s-a stabilit, la nivel european, suma de 59 de miliarde de euro, bani care vor fi folosiţi cu precădere în zonele în care „această tranziţie în zona locativă şi transport are un impact semnificativ asupra cetăţenilor care suferă de sărăcie energetică”.
El a adăugat că „probabil taxele vor fi, pe litru, undeva între 50 de bani şi un leu”. „România va beneficia de aproape şase miliarde de euro din acest Fond social de climă, o să fim o ţară net beneficiară, adică vom contribui cu un miliard, vom primi şase – groso modo, o să fie 5,8 – 5,9, probabil în plaja aceea – vom putea folosi 35% din acest fond pentru a compensa la nivelul cetăţenilor plata taxei, adică în familiile unde veniturile se situează la un anumit nivel, nu s-a stabilit încă nivelul acesta, se va putea veni cu un sprijin direct la cetăţean, la familie, la gospodărie pentru a acoperi acest plus de cheltuială. În plus, din diferenţa de 65% se pot finanţa diverse tehnologii de reducere a emisiilor de carbon”, a explicat Tanczos Barna.
Ministrul a precizat că acest program va începe în anul 2027 şi va dura opt ani. În acest context, ministrul a subliniat nevoia unor „soluţii mai eficiente” pentru încălzirea apartamentelor, el arătând că a stabilit, împreună cu ministrul Dezvoltării, că pentru blocurile de locuinţe noi cu mai mult de şase apartamente „se va impune o centrală comună”. Decizia se va referi „strict la proiectele viitoare” şi nu şi la cele care au primit deja aprobări.