O nouă taxă pentru locuinţele din România. Sunt vizate casele cu centrală pe gaze

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că o "taxă pe carbon" va fi introdusă, la nivel european, începând cu anul 2027, pentru cei care folosesc, în transporturi şi pentru spaţiile locative, combustibili care produc emisii de carbon, informează news.ro.
Filip Stan
07 iul. 2022, 09:44
O nouă taxă pentru locuinţele din România. Sunt vizate casele cu centrală pe gaze

Ministrul Tanczos Barna a anunțat o taxă nouă pentru fiecare gospodărie din România. Barna, a anunțat că România va fi obligată să impoziteze fiecare gospodărie în funcție de o nouă taxă: gradul de poluare pe care-l generează. Noua taxă va fi introdusă din 2027 și va fi una la nivel european, după cum a spus ministrul în cadrul emisiunii AgroStrategia, de la TVR 1.

Decizia face parte dintr-o serie care au fost adoptate la ultima reuniune de la Luxemburg, a miniștrilor mediului din UE. Ministrul român al Mediului a afirmat că deciziile luate vor avea impact asupra fiecărui cetățean european.

George Simion, scandal la mai multe benzinării din țară: „Sunați la poliție. Am venit să beneficiez de cei 50 de bani pe care mi-i dă statul”

”În primul și în primul rând, deciziile vizează reducerea emisiilor de carbon în sectorul rezidențial și sectorul de mobilitate. Sectorul rezidențial înseamnă că Fondul social de climă, care se constituie din 2027, se va alimenta prin introducerea unor taxe de carbon la nivelul fiecărui cetățean care locuiește undeva în UE și care, prin încălzirea locuinței sau prin folosirea energiilor emițătoare de dioxid de carbon, poluează. Acest lucru înseamnă că la nivelul fiecărei gospodării se va calcula amprenta de carbon și se vor aplica niște taxe”, a anunțat ministrul Mediului, citează Agrointeligența.

Se urmărește eliminarea completă a utilizării gazului

El a dat și un exemplu: ”Cel mai simplu exemplu este această taxă pe gaz, pe gazele naturale care se ard practic în centrale individuale la nivelul fiecărui apartament”.

Mai mult, Tanczos Barna a afirmat: ”Filozofia Comisiei este că putem scăpa de presiunea Rusiei și putem scăpa de expunerea totală la Rusia sau la gazele rusești doar prin eliminarea totală a gazului din balanța energetică. Și nu prin schimbarea furnizorului, ci prin eliminare a gazului din balanță”.

România negociază să înlocuiască gazele din Rusia cu cele din Azerbaidjan. Ministrul Virgil Popescu a mers special la Baku pentru asta

Surse din Guvernul României dau asigurări că, din surse interne, România poate asigura 85% din necesarul de gaze naturale. Astfel, indiferent ce va face Federația Rusă și de evoluția războiului militar, dublat de cel economic, se va continua livrarea de gaze către populație. În acest fel, România se află într-o situație favorabilă, contrar situației altor țări mai dependente de Rusia și de gazele sale. În ceea ce privește asigurarea de gaze pentru operatori, va exista o limitare, conform surselor guvernamentale, una proporțională pentru toți. Prin urmare, va fi o raționalizare, dar una corectă, astfel încât această criză să fie una care să afecteze cât mai puțin consumatorul casnic.

Pe de altă parte, România caută deja alte surse de gaz, precum cel azer, Virgil Popescu, ministrul Energiei, fiind deja în discuții cu Turcia pentru asta. Astfel, gazul din Emirate ajunge în România, în funcție de disponibilități, prin Turcia. Memorandumul este în lucru, dar în aproximativ o lună ar putea fi gata. Și din SUA am putea primi gaz, la prețul pieței, 1 miliard de metri cubi de GPL.

Tanczos Barna subliniază că România va fi ţară „net beneficiară”, urmând a plăti un miliard de euro taxe şi a primi şase miliarde din fondul care va constituit prin plata acestor taxe.

Ministrul Mediului a arătat că o „propunere extrem de controversată, mult discutată” a fost adoptată la nivelul Uniunii Europene, fiind vorba despre o taxă care va fi utilizată pentru alimentarea unui Fond social de climă.

„Taxă nouă. Europa, în momentul de faţă, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. (…) Sunt două elemente: benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate pentru a colecta pentru Fondul social de climă sumele care se reintroduc în economie, sub formă de subvenţie sau sub formă de sprijin pentru tranziţie, pentru cumpărarea altor centrale, altor soluţii, pompe de căldură, fotovoltaice ş.a.m.d.”, a afirmat Tanczos Barna, miercuri seară, la Euronews România.

Ministrul a adăugat că a existat o „dispută” în ceea ce priveşte suma care va constitui acest fond social de climă, arătând că s-a stabilit, la nivel european, suma de 59 de miliarde de euro, bani care vor fi folosiţi cu precădere în zonele în care „această tranziţie în zona locativă şi transport are un impact semnificativ asupra cetăţenilor care suferă de sărăcie energetică”.

El a adăugat că „probabil taxele vor fi, pe litru, undeva între 50 de bani şi un leu”. „România va beneficia de aproape şase miliarde de euro din acest Fond social de climă, o să fim o ţară net beneficiară, adică vom contribui cu un miliard, vom primi şase – groso modo, o să fie 5,8 – 5,9, probabil în plaja aceea – vom putea folosi 35% din acest fond pentru a compensa la nivelul cetăţenilor plata taxei, adică în familiile unde veniturile se situează la un anumit nivel, nu s-a stabilit încă nivelul acesta, se va putea veni cu un sprijin direct la cetăţean, la familie, la gospodărie pentru a acoperi acest plus de cheltuială. În plus, din diferenţa de 65% se pot finanţa diverse tehnologii de reducere a emisiilor de carbon”, a explicat Tanczos Barna.

Ministrul a precizat că acest program va începe în anul 2027 şi va dura opt ani. În acest context, ministrul a subliniat nevoia unor „soluţii mai eficiente” pentru încălzirea apartamentelor, el arătând că a stabilit, împreună cu ministrul Dezvoltării, că pentru blocurile de locuinţe noi cu mai mult de şase apartamente „se va impune o centrală comună”. Decizia se va referi „strict la proiectele viitoare” şi nu şi la cele care au primit deja aprobări.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi