Această taxă de asigurare pentru daune provocate de fenomene naturale ar putea deveni obligatorie în Germania, conform unui plan analizat de guvern. Inițiativă face parte dintr-un acord între CDU și SPD și are ca scop extinderea protecției financiare împotriva riscurilor tot mai frecvente asociate schimbărilor climatice.
Propunerea legislativă impune includerea automată a unei clauze de acoperire a riscurilor naturale în polițele de asigurare pentru locuințe. Printre riscurile acoperite s-ar număra inundațiile, ploile torențiale, cutremurele sau tasările de teren. În acest moment, doar aproximativ 46% dintre locuințe sunt asigurate pentru astfel de evenimente.
Citeşte şi: Vești bune pentru proprietarii de apartamente și case vechi. Au scăpat de plata unei taxe
Deși a fost pusă în dicuţie o posibilă „opțiune de renunțare”, aceasta ar urma să fie permisă doar în condiții stricte și cu o informare clară, autoritățile înclinând spre caracterul obligatoriu al măsurii.
Pentru a evita presiuni financiare excesive asupra companiilor de asigurări, guvernul are în vedere un mecanism de reasigurare publică. Acesta ar interveni în situații de catastrofă majoră, precum inundațiile severe din Ahrtal, din 2021. Statul ar interveni astfel în acoperirea pierderilor care depășesc capacitatea financiară a firmelor de asigurări, protejând atât sistemul, cât și consumatorii, scrie ziarulromanesc.de.
Pentru a preveni supraîncărcarea companiilor de asigurări în cazuri extreme, guvernul are în vedere un mecanism de reasigurare publică. Acesta ar interveni în situații de catastrofă majoră, precum inundațiile severe din Ahrtal, din 2021, și ar acoperi pierderile care depășesc capacitatea financiară a asiguratorilor.
Cu toate că obligația legală va reveni doar proprietarilor, noile costuri s-ar putea reflecta în creșterea chiriilor, în cazul în care aceste cheltuieli vor fi transferate către chiriași. Coaliția guvernamentală promite includerea unor măsuri de protecție, încercând să limiteze impactul financiar asupra acestora.
Legea nu a fost încă adoptată, dar specialiștii în asigurări recomandă ca proprietarii să se informeze din timp, să compare ofertele disponibile și să evalueze riscurile la care este expusă locuința. De asemenea, chiriașii sunt încurajați să discute cu proprietarii despre posibilele implicații financiare.