O nouă taxă pentru românii care au centrale de apartament. Tanczos Barna, ministrul mediului, a dezvăluit că măsura va fi introdusă în conformitate cu noile decizii luate de miniștrii Mediului din Consiliul UE.
„Europa, în momentul de faţă, a impus tuturor statelor membre o taxă nouă de carbon. Sunt două elemente: benzina-motorina, plus centrala de acasă pentru gaz sunt cele două elemente care vor fi taxate pentru a colecta pentru fondul social de climă sumele care se reintroduc în economie, sub formă de subvenţie sau sub formă de sprijin pentru tranziției, pentru cumpărarea altor centrale, altor soluţii, pompe de căldură, fotovoltaice etc”, a spus Tanczos Barna.
Astfel, noua taxă se va aplica în general la încălzire și la transporturi, iar costurile suplimentare ar urma să fie compensate penrtu consumatorii vulnerabili din fondul social climatic, înființat la nivelul UE, din care urmează ca aproape 6 miliarde de euro să fie puse la dispoziţia României.
Din suma primită de România din fondul social climatic, 35% se va folosi pentru a compensa taxa pe carbon în bugetele familiilor unde veniturile se situează la un anumit nivel, care nu s-a stabilit încă. În plus, din diferenţa de 65% se pot finanţa diverse tehnologii de reducere a emisiilor de carbon, a mai anunţat Tanczos Barna.
Taxă de poluare pentru centralele termice. Ce înseamnă prevederea pentru România?
„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat ministrul Mediului.
În contextul în care România este țara care se găsește în grupa statelor UE cu cele mai mari creșteri ale prețului energiei electrice pentru populație, iar în 2020 trei din zece gospodării (33,3%) ajunseseră în sărăcie energetică, după ce au cheltuit peste 10% din venituri doar pentru plata facturilor la energie, această nouă taxă este o lovitură puternică, în plină criză energetică.
Ministrul Tanczos Barna nu vede nimic rău în această nouă taxă pe care o vor plăti toți românii care au ales să investească în propriul confort, în loc să rămână captivi unor sisteme de termoficare vechi, ineficiente și costisitoare . Tanczos Barna se bucură că vor intra mai mulți bani în bugetul României.
Oficialii europeni au ajuns la un acord cu privire la data de la care va fi impusă o nouă taxă celor care dețin centrale termice de apartament. Noua taxă va fi aplicată, cel mai probabil din anul 2027 și va fi calculată în funcție de fiecare metru cub de gaz consumat de o centrală termică de apartament. O reglementare în acest sens va trebui transpusă în legislația românească, de Guvernul României.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, s-a aflat marți la Bruxelles unde a condus delegaţia României la Consiliul de Mediu. Aici au fost discutate o serie de regulamente şi directive privind restaurarea naturii, emisiile industriale, transferurile de deşeuri. De asemenea, au fost analizate și propunerile recente ale Comisiei Europene în cadrul pachetului privind reducerea la zero a poluării.
„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna la Antena 3.
Potrivit ministrului, la nivelul Parlamentului European și al Consiliului European s-a ajuns la un acord privind extinderea câmpului de aplicare a pieței carbonului. Noua taxă urmează să fie aplicată atât gospodăriilor deținute de persoanele fizice, cât și administratorilor de IMM-uri.
Taxă de poluare pentru centralele termice: Statul va face bani pe confortul românilor
Ministrul Tanczos Barna nu vede nimic rău în această nouă taxă pe care o vor plăti toți românii care au ales să investească în propriul confort, în loc să rămână captivi unor sisteme de termoficare vechi, ineficiente și costisitoare . Tanczos Barna se bucură că vor intra mai mulți bani în bugetul României.
CENTRALELE TERMICE de apartament vor dispărea. Legea care le INTERZICE este aproape gata
Așa cum se vede, de altfel, în București, locuitorii sunt nevoiți, iarnă de iarnă, să înghețe în locuințe, plătind facturi pipărate pentru încălzirea de care nu beneficiază.
„Dacă se va aplica această prevedere, în principiu, din 2027 se va aplica o taxă pe fiecare metru cub de gaz consumat atât în gospodării, cât și în firmele mici și mijlocii. Dar, pentru noi, cel mai important lucru din această decizie este fondul social dedicat pentru climă. Acest fond social va asigura României un venit în plus garantat, în comparație cu contribuția. Va fi un fel de fond de mediu pe care îl folosim noi acum, dar mult mai consistent”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului