Taxă specială pentru locuitorii din Iași. Primăria Iași a instituit o nouă taxă care va fi achitată începând cu 2025. Proprietarii de apartamente care au plătit impozitul la început de an au putut constata că noua taxă a apărut deja în sistem, și poartă titulatura de „taxă de protecție civilă”.
Taxa va fi achitată de toți proprietarii de imobile (persoane fizice și juridice) și reprezintă „2% din valoarea impozitului pe clădiri, dar nu mai puțin de 10 lei pentru fiecare contribuabil care datorează impozit pe clădiri către bugetul local”, scrie ziaruldeiasi.ro.
Citește și: Buluc la taxe și impozite locale 2025. Cozi la început de an pentru reduceri – VIDEO
„Sunt exceptate de la plata taxei speciale pentru protecție civilă instituțiile publice, asociațiile, fundațiile și celelalte persoane juridice fără scop patrimonial care au sediul pe raza municipiului Iași”, se arată într-o hotărâre a Consiliului Local (CL) din decembrie 2024.
Taxa de protecție civilă este achitată și la momentul autorizării unor lucrări, în cazul construcțiilor la care este obligatorie realizarea de adăposturi civile. Aceasta reprezintă 0,2% din valoarea autorizată a lucrărilor de construire pentru clădiri rezidențiale sau clădiri anexă la acestea, calculată la emiterea autorizațiilor de construire pentru executarea de construcții cu aria desfășurată mai mică de 600 mp.
Autoritățile estimează că noua taxă va aduce încasări de 1,7 milioane lei la bugetul local. Conform Primăriei Iași, banii vor fi folosiți exclusiv pentru activități pe linie de protecție civilă. „Menținerea în stare de operativitate a fondului de adăpostire existent și asigurarea protecției prin adăpostire a populației Municipiului Iași – lucrări de întreținere, igienizare sau repararea și dotarea adăposturilor de protecție civilă special construite”, arată reprezentanții municipalității.
Citește și: Taxe și impozite 2025. Primăria care anunță o bonificație de 10% la plata taxelor și impozitelor
În același timp, fondurile vor putea fi utilizate pentru alte investiții, dotări și activități derulate de Compartimentul de Protecție Civilă din cadrul Primăriei.
„Plata cu întârziere a taxei de protecție civilă atrage după sine majorări de întârziere. Nivelul majorării de întârziere este de 1% pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate”, se mai precizează în hotărârea CL adoptată la finalul anului trecut.