Cărţile şi filmele SF îşi închipau că oamenii vor transforma, într-o bună zi, lumile extraterestre ostile în unele în care se poate trăi, o procedură cunoscută drept teraformare. De exemplu, pentru a coloniza Marte, cercetătorii au sugerat încălzirea planetei pentru ca oamenii să se poată plimba pe suprafaţa sa fără a purta costume spaţiale. Pentru a face acest lucru, planurile de a teraformare a planetei Marte includ cantităţi enorme de gaze cu efect de seră care să captureze căldura Soarelui, forţând dioxidul de carbon îngheţat de la suprafaţa planetei să se transforme în gaz. Dacă oamenii vor putea teraforma planete într-o bună zi, acest lucru înseamnă că civilizaţiile mai avansate tehnologic decât noi ar fi putut face deja asta. În acest caz, cercetătorii pot căuta semne ale teraformării pentru a găsi viaţa extraterestră inteligentă.
„Ipoteza noastră este că semnele vieţii inteligente sunt evidente în atmosfera planetară”, a declarat astrobiologul Mark Claire de la Blue Marble Institute of Science, o reţea nonprofit de cercetători din întreaga lume, pentru Astrobiology Magazine.
Un grup de gaze care poate teraforma planetele este clorofluorocarbonul (CFC). Aceste substanţe chimice, ne-toxice, sunt gaze cu un puternic efect de seră şi au fost folosite în trecut pentru fixativul de păr şi aparatele de aer condiţionat, printre alte produse.
CFC este complet artificial, iar în atmosferă nu există niciun procese naturală capabil să îl creeze. Detectarea acestui gaz în lumile îndepărtate cu ajutorul telescopului ar reprezenta o dovadă puternică că viaţa extraterestră inteligenţă a produs acest grup de gaze, fie intenţionat, pentru teraformare, fie în mod accidental, prin poluarea industrială.
Telescoapele au ajutat la descoperirea a sute de exoplanete până acum şi vor mai găsi şi în viitoare alte sute. Observaţiile următoare ar putea analiza atmosfera acestor lumi, iar CFC-ul este uşor de văzut, întrucât absoarbe lumina în mod complet diferit de substanţele chimice naturale.
„Suntem la circa un deceniu distanţă de momentul în care vom putea măsura compoziţia detaliată a atmosferei unei exoplanete”, a declarat Sanjoy Som, de la Blue Marble Space Institute of Science.
Cercetătorii vor să descopere acum semnele vizibile ale CFC-ului şi a altor produse artificiale prin modele computerizate ale chimiei atmosferei şi ale climatului.
„Vom testa dacă acestea pot fi detectate de la distanţe interstelare cu ajutorul unui computer care va mima calitatea unui telescop din viitor”, a spus Claire.
Experţii din întreaga lume vor putea apoi folosi aceste date pentru a verifica dacă exoplanetele descoperite până acum prezintă dovezi ale CFC-ului.
„Propunerea SETI este să ne uităm la chimia atmosferei mai degrabă decât la alte dovezi, precum semnalul radio sau pulsaţia luminii”, a precizat Claire, care a adăugat că hexafluoridul este o altă moleculă artificială cu efect de seră. Experţii se vor uita şi după cantităţile imense de amoniac sau de dioxid de carbon, alături de oxigen şi de vaporii de apă, semne ale vieţii.
Cercetătorii caută acum finanţe pentru proiectul lor prin intermediul organizaţiei Petridish, unde orice poate dona bani. Ei speră să strângă 24.000 de dolari până pe 9 ianuarie 2013.