O nouă terapie revoluţionară face furori. Medicii spun că transplantul de fecale ar putea opri îmbătrânirea

Oamenii de știință doresc să creeze o bancă de fecale, existând deja teoria că bacteriile sănătoase găsite în scaun oferă un potențial mai mare decât sângele din cordonul ombilical.
Filip Stan
01 iul. 2022, 23:51
O nouă terapie revoluţionară face furori. Medicii spun că transplantul de fecale ar putea opri îmbătrânirea

Cercetătorii sugerează că în viitorul nu foarte îndepărtat, transplanturile de microbiotă fecală ar putea inversa procesul de îmbătrânire. Sugestia, făcută de o echipă de la Harvard Medical School în revista Trends in Molecular Medicine experții spun că bacteriile din fecale ar putea fi cheia pentru tratarea unor afecțiuni precum astmul, scleroza multiplă și diabetul.

Și ar putea trata, de asemenea, obezitatea și îmbătrânirea în viitor, cred experții, potrivit Ziare.com.

Ei își imaginează oameni care depozitează fecale când sunt tineri pentru a ajuta la inversarea îmbătrânirii mai târziu în viață. Însă costurile de stocare vor fi foarte mari iar acest lucru va face, probabil, ca această opțiune să fie doar pentru cei bogați.

Cercetătorii în domeniul sănătății intestinale doresc să creeze o bancă de probe de scaun, într-un mod similar cu ceea ce se face deja cu sângele din cordonul ombilical.

Ei cred că transplanturile de microbiotă fecală (FMT) – transferul bacteriilor sănătoase găsite în scaune – oferă „un potențial mai mare” decât sângele din cordonul ombilical care este bogat în celule stem și poate fi folosit pentru a trata unele tipuri de cancer, deficiențe ale sistemului imunitar și anumite tulburări genetice.

Transplanturile de fecale nu sunt o procedură nouă fiind folosite şi în prezent.

FMT-urile sunt deja folosite pentru a trata infecțiile intestinale bacteriene recurente, cum ar fi Clostridium difficile. Aceste bacterii sunt livrate în mod normal printr-un tub introdus direct în stomac prin nas. Dar acestea pot fi, de asemenea, depuse direct în colon prin intervenție chirurgicală sau înghițite printr-o pastilă.

Citeşte şi: EXCLUSIV Medicul Bacalbaşa, teorie explozivă despre pandemie: „Cei care conduc real această lume au spus că trebuie să reducem populaţia globală la un miliard” VIDEO

Transplantul în sine este creat printr-o probă de scaun de la un donator care trece prin numeroase controale de sănătate pentru a se asigura că nu are nicio boală.

În Marea Britanie, donatorii pot primi 10 lire sterline per donație, în timp ce în SUA oamenii pot obține 50 de dolari (41,30 lire sterline) per probă de la unele clinici private.

Dr. Yang-Yu Liu, unul dintre oamenii de știință care susține necesitatea unor bănci de fecale, a explicat că beneficiile transplantului de bacterii intestinale folosind probe de scaun colectate de la oameni când erau tineri și sănătoși sunt încă dezbătute.

„Ideea „sălbăticirii” microbiomului uman a luat amploare în ultimii ani și a fost aprig dezbătută din perspective medicale, etice și evolutive.

Încă nu se știe dacă oamenii din societățile industrializate pot obține anumite beneficii pentru sănătate prin restabilirea microbiomului lor la o stare ancestrală”, a spus cercetătorul.

Însă specialiștii consideră că acum este momentul să dezvoltăm bănci în care tinerii să-și poată stoca materiile fecale, în așteptarea descoperirilor viitoare.

Ei își imaginează că acest lucru se aseamănă cu modul în care unii părinți depozitează sângele bogat în celule stem găsit în cordonul ombilical, deși se estimează că doar unul din 200.000 de copii va trebui vreodată să folosească o astfel de probă de cordon.

Având în vedere rolul bacteriilor intestinale în lucruri precum obezitatea, sănătatea inimii și îmbătrânirea, dr. Liu, unul dintre oamenii de știință care a publicat lucrarea științifică în revista de specialitate citată mai sus, a spus că băncile de scaun ar avea, teoretic, mai multă utilizare.

Transplant din propriile fecale

Colegul său, profesorul Scott Weiss, a susținut că este posibil ca beneficiile să vină din reutilizarea propriilor scaune adică am vorbi de FMT autolog.

În teorie, înseamnă că există mai puține șanse de efecte secundare neplăcute, cum ar fi febră, balonare, greață, vărsături și constipație ce pot fi declanșate de diferențele dintre bacteriile intestinale ale donatorului și ale receptorului.

Însă expertul spune că este conștient că nu toți indivizii din societatea noastră sunt dispuși sau capabili să plătească costurile asociate cu serviciul de „întinerire” a microbiomului lor intestinal”.

„Dezvoltarea unui model de afaceri rezonabil și a unei strategii de prețuri, astfel încât soluția să fie accesibilă tuturor, ar necesita forța comună a antreprenorilor, oamenilor de știință și, probabil, guvernelor”, este de părere medicul.

Cum se previne îmbătrânirea cu transplant de fecale

Un studiu pe pești (killifish turcoaz african) a arătat că incubarea bătrânilor peste noapte cu conținutul intestinal al indivizilor tineri (un FMT heterolog eficient) poate induce cauzal efecte sistemice benefice de lungă durată care conduc la extinderea duratei de viață și la declinul comportamental întârziat al bătrânilor.

Un studiu recent pe șoareci a raportat că transplantul de microbiotă de la donatori tineri la primitori îmbătrâniți poate inversa diferențele asociate îmbătrânirii în imunitatea periferică și a creierului, metabolomul hipocampului și transcriptomul șoarecilor primitori îmbătrâniți și a arătat o capacitate de a atenua deficiențe selective asociate vârstei în cognitive. comportament atunci când este transplantat într-o gazdă în vârstă.

În mod similar, un studiu foarte recent pe șoareci a demonstrat că transplantul de microbiotă fecală de la șoareci tineri la șoareci bătrâni poate inversa mai multe semne distinctive ale îmbătrânirii (de exemplu, integritatea barierei intestinale perturbate, inflamația sistemică și a țesuturilor care afectează retina și creierul). Ne așteptăm ca FMT autologă (cu probe de scaun colectate de la gazdă la o vârstă mai tânără și mai sănătoasă) să fie o abordare terapeutică mai puternică pentru a promova îmbătrânirea sănătoasă a gazdei decât FMT heterologă (cu probe de scaun colectate de la un donator tânăr și sănătos neînrudit).

Transplantul cu fecale ar putea ajuta şi la slăbire

Un studiu pe șoareci a demonstrat că FMT autolog (administrarea propriilor fecale înainte de a dezvolta obezitate) potențează efectele unei restricții calorice moderate asupra pierderii în greutate la șoarecii obezi induși de dieta bogată în grăsimi, prin scăderea eficienței hranei și creșterea lipolizei țesutului adipos.

Un studiu recent pe om a evaluat eficacitatea și siguranța FMT autologă modulată în dietă pentru tratamentul recăpătării în greutate după faza de slăbire.

Acest studiu a constatat că FMT autolog (cu o probă de fecale colectată în timpul fazei de slăbire și administrată în faza de recăpătare) împreună cu o dietă mediteraneană verde a atenuat semnificativ recăpătarea în greutate. În plus, efectul FMT autolog asupra recâștigării în greutate a fost asociat cu semnăturile specifice microbiomului și cu dieta.

Specialiștii se așteaptă ca FMT autolog cu probe de fecale colectate dintr-o fază anterioară de macră sănătoasă să fie o intervenție sinergetică puternică pentru obezitate.

Dezavantajele băncii de fecale

Shanlin Ke, cercetător la Harvard, a adăugat că trebuie făcute cercetări suplimentare cu privire la aspectele practice ale unui astfel de sistem bancar de scaune.

„Un dezavantaj major al transplanturilor autologe este nevoia de crioconservare pe termen lung a probelor de scaun, care necesită de obicei stocarea azotului lichid”, a spus specialistul.

„Pentru a informa orientările practice pentru stocarea scaunului, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a testa în mod sistematic timpii mai lungi de depozitare și procedurile de conservare, resuscitare și cultivare”.

Autorii au subliniat, de asemenea, că transplanturile de fecale nu au fost în sine un panaceu, iar alte intervenții de sănătate, cum ar fi dieta și alte modificări ale stilului de viață, ar putea fi necesare în tandem pentru a trata diferite afecțiuni.

Citeşte şi: Alexandru Rafila liniștește românii cu frică de COVID: „Cifrele sunt mici, nu vedem un impact asupra spitalizărilor”. Ministerul Sănătății dispune de medicamente antivirale, în cazul unui „val 6″

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Burduja: Interesele americane în sectorul energetic românesc rămân constante
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București