Potrivit martorilor oculari, s-a reuşit totuşi salvarea a 20 dintre migranţii pe cale să se înece. Toate victimele care au pierit în această tragedie proveneau din ţările Africii Subsahariene, scrie Reuters. Aceasta este a treia mare tragedie care are ca punct de plecare Tunisia, în ultimele 40 de zile.
Pe 10 martie, o ambarcaţiune cu 24 de migranţi a plecat tot din Sfax, toţi pierind în apele Mării Mediterane. De asemenea, pe 4 martie, din cei 60 de oameni care au plecat din portul tunisian Medhia, 35 sunt de asemenea dispăruţi în ape.
Citeşte şi Nicolae Ciucă anunţă cât costă cazarea migranţilor. Premierul României cere bani de la Bruxelles
În acelaşi timp, în Europa se estimează că aproximativ 4,4 milioane de ucraineni şi-au părăsit ţara, din cauza invaziei Rusiei, aproape 700.000 dintre ei ajungând în România. Războiul este una dintre cele mai mari traume pe care le poate suferi un om, spune psihologul Teodor Răileanu, care vorbeşte despre drama refugiaţilor ucraineni care se confruntă cu ”temeri, frică, anxietate, dezorientare, îngrijorare privind viitorul şi nevoia de a da un sens raţional unei invazii absurde”.
„Traumele sunt cele clasice războiului. În primul rând, un sentiment al violării autonomiei şi violare a domiciliului. Asta o trăiesc în primul rând cetăţenii. Nu vorbesc de o violare a graniţelor din punct de vedere general, diplomatic sau al politicii externe. Vorbim strict despre trauma suferită de simplii cetăţeni care s-au trezit cu trupe străine de ocupaţie pe teritoriul lor. Am văzut cu toţii imagini cu ucraineni de la ţară, săteni obişnuiţi de la ţară, care se trezeau cu soldaţii umblând prin curţi, care erau extrem de revoltaţi şi aveau acea reacţie: ‘ce căutaţi voi la mine în curte? Ei, ia ieşiţi voi puţin afară!‘ „, a arătat psihologul.
Citeşte şi Stare de urgenţă decretată în Cehia din cauza migranţilor din Ucraina