O nouă tulpină a coronavirusului, descoperită în Marea Britanie. Tulpina poartă „numele” de B1525, iar oamenii de ştiinţă sunt de părere că ar trebui să fie supusă imediat unor teste amănunțite, potrivit The Guardian. Tulpina a fost descoperită de un grup de cercetători de la Universitatea din Edinburgh, iar până acum au fost confirmate 32 de cazuri în Marea Britanie.
Echipa de cercetători raportează similarități în genomul noii tulpini cu B117, actuala „tulpină din Marea Britanie”. Noua tulpina prezintă totuși o mutație, E484K, la proteina spike, care se mai regăsește la tulpinile din Brazilia și Africa de Sud.
Asta poate însemna că B1525 a apărut ca rezultat al interacțiunilor dintre tulpina B117 și cea din Brazilia și/sau Africa de Sud. Se crede că, din cauza acestei mutații, virusul este mai capabil să se sustragă anticorpilor neutralizanți produși de organism.
Oamenii de ştiinţă iau în calcul faptul că imunizarea prin vaccin a noii tulpini ar putea fi aproape ineficientă.
„Nu știm cât de bine se va răspândi această variantă, dar dacă are succes, se poate presupune că imunitatea prin orice vaccin sau infecție anterioară va fi minimă. Cred că până când nu vom afla mai multe despre noile tulpini, orice tulpină care poartă E484K ar trebui imediat supusă testării masive, deoarece par să aibă o rezistență la imunitate, oricum ar fi aceasta generată”, a spus dr. Simon Clarke, profesor de microbiologie celulară la Universitatea din Reading.
Marea Britanie a fost, recent, în atenţia presei ca urmare a unei decizii controversate. Persoanele cu dizabilități în învățare au primit avize de neresuscitate în timpul celui de-al doilea val al pandemiei din Marea Britanie, relatează The Guardian. Organizaţia caritabilă Mencap a declarat că a primit în ianuarie sesizări de la persoane cu dizabilități de învățare că li s-a spus că nu vor fi resuscitați dacă se vor îmbolnavi de Covid-19.
Comisia pentru calitatea îngrijirii susţinea în decembrie că notificările neadecvate de ”a nu resuscita” au provocat decese potențial evitabile anul trecut.
Ordinele de neresuscitare sunt de obicei făcute pentru persoanele care sunt prea fragile pentru a beneficia de resuscitare, dar organizația de caritate Mencap a spus că unele par să fi fost eliberate pentru oameni pur și simplu pentru că aveau un handicap de învățare.
Există dovezi din ce în ce mai mari că chiar și cei cu dizabilități ușoare au mai mari riscuri să moară dacă se infectează cu coronavirus.
Deși unele persoane cu dizabilități de învățare, cum ar fi sindromul Down, se aflau în unul din cele patru grupuri stabilite de Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI), pe care guvernul a promis că le va vaccina până mâine, multe dintre acestea au fost clasificate în categorii inferioare de nevoi și sunt încă aşteptare.