O nouă vacanţă de anul viitor! Inspectoratele școlare au la dispoziție până luni, 30 mai 2022, să transmită Ministerului Educației perioada în care este programată vacanța școlară din intervalul 6-26 februarie 2023, potrivit unui document semnat de secretarul de stat Sorin Ion. Conform structurii anului școlar 2022-2023, elevii au o săptămână de vacanță în luna februarie. Această săptămână este stabilită de fiecare inspectorat școlar.
„În vederea aplicării prevederilor O.M.E nr. 3505/2022 privind structura anului școlar 2022-2023, vă solicităm să ne transmiteți până luni, 30 mai 2022, decizia inspectoratului școlar cu privire la perioada în care este programată vacanța școlară din intervalul 6-26 februarie 2023.”, conform solicitării menționate.
Decizia fiecărui inspectorat va fi publicată pe site-ul propriu și va fi transmisă școlilor și grădinițelor.
„Decizia va fi transmisă unităților de învățământ preuniversitar din județ/ municipiul București, publicată pe site-ul Inspectoratului școlar și comunicată la adresa de e-mail [email protected]”, arată sursa citată.
Anul școlar 2022—2023 este structurat astfel:
Vacanţă de vară 2022: când se termină pe fiecare profil
Pentru majoritatea elevilor, anul școlar 2021-2022 se va încheia peste o lună, însă pentru un număr semnificativ dintre ei – elevii din ani terminali, cei din învățământul profesional și din școlile postliceale și de maiștri – cursurile se vor termina fie mai devreme, fie cu câteva săptămâni mai târziu. Cei care studiază pentru calificarea “asistent medical generalist” sunt ultimii care pleacă în vacanță, peste trei luni.
Structura anului școlar 2021-2022, afectat profund în toamnă din cauza pandemiei Covid-19, a suferit schimbări pe parcurs, însă finalul anului școlar a fost păstrat.
Zile libere pentru angajați în 2022! Românii vor avea parte de o nouă minivacanță de trei zile
După vacanța de Paști, care s-a extins până la 1 Mai, elevii au revenit la clasă pe 2 mai, pentru continuarea semestrului actual. Cei mai mulți elevi vor merge la școală până pe 10 iunie. Există însă excepții semnificative.
Astfel:
Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației date specifice privind momentul în care se încheie cursurile pentru elevii liceelor cu filieră tehnologică. Am primit doar ordinele ce conțin planurile-cadru pe baza cărora e stabilită durata anului școlar la diferitele clase. Pe baza acestor ordine, coroborate cu durata anului școlar stabilită pentru 2021-2022 (34 de săptămâni), Edupedu.ro a calculat data de finalizare a cursurilor astfel:
Clasa a IX-a – 24 iunie (36 de săptămâni)
Clasa a X-a – 17 iunie (35 de săptămâni)
Clasa a XI-a și a XII-a/a XIII-a – 20 mai (31 de săptămâni). Pentru elevii din acești ani este prevăzută și o perioadă de pregătire practică de 5 săptămâni, ce face ca numărul de săptămâni ale anului școlar să ajungă la 36.
Pentru elevii din învățământul profesional de stat cu durată de 3 ani, inclusiv învățământul profesional dual, informațiile referitoare la durata anului școlar sunt incluse în acest ordin de ministru.
Vacanţa de vară 2022. Veste proastă pentru elevi, vor sta mai mult la şcoală
Menționăm că aceste date pot să difere de la o specializare/profil la alta/altul, în funcție de perioada de practică stabilită, iar fiecare școală ar trebui să anunță fiecare clasă când anume, la ce dată se încheie cursurile anului școlar în derulare.
Învățământ postliceal:
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Educației, există diferențe foarte mari între diversele calificări de școală postliceală și de școală de maiștri, din punct de vedere al datei de finalizare a cursurilor în anul școlar 2021-2022, diferențe date de planurile de învățământ specifice celor 93 de calificări la școala postliceală și celor 53 de calificări la școala de maiștri. Astfel:
„E vorba de o descentralizare la nivelul fiecărui județ, care poate decide dacă intră în vacanță pe 3, 10, 17 februarie 2023.
Este o măsură care micșorează foarte mult presiunea pe locațiile turistice, rețeaua rutieră. Dorim să fie o uniformizare a acestei presiuni, astfel încât cât mai mulți copii să beneficieze de ceea ce își doresc, sporturi de iarnă, să nu mai fie presiuni asupra locurilor de cazare.
Decizia urmează să fie luată prin consultare cu părinții, cei implicați în educație, până la sfârșitul acestei luni, și anunțată, în așa fel încât să se știe din mai 2022 când va fi vacanță din februarie 2023.
Semnalele pe care le-am primit sunt bune. Când sunt înțelese argumentele, există un nivel de satisfacție important. Este foarte important să se cunoască structura calendarului anului școlar. La sfârșitul lunii mai va fi cunoscută și dată vacanței din februarie 2023”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, potrivit Digi24.