La finele anului 2015, pe 21.10.2015 mai exact, la Tribunalul Constanţa era înregistrat dosarul cu numărul 6710/118/2015 de materie contencios administrativ şi fiscal, obiect obligaţia de a face, în care reclamant este Alina Elena J. şi pârât Instituţia Prefectului Constanţa – Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere, Înmatriculări Autovehicule. Pe 14.01.2016, magistraţii i-au respins femeii cererea, însă decizia nu a fost definitivă, urmând apelul. Astfel, la Curtea de Apel Constanţa, judecătorii au analizat dosarul şi au dispus: „Admite recursul. Casează hotărârea recurată.
Rejudecând dispune: Admite cererea de chemare în judecată. Obligă Instituţia Prefectului- Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Constanţa la emiterea certificatului de înmatriculare pentru autoturismul marca OPEL , tip Adam , număr de identificare …, fără plata timbrului de mediu prevăzut de OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Obligă intimatul la plata către recurent a cheltuielilor de judecată în sumă de 150 lei. Definitivă”, potrivit minutei judecătoreşti.
„Evident că se poate înmatricula fără acea taxă odată ce ea a fost declarată neconformă cu legislaţia UE şi discriminatorie pentru maşinile aduse din străinătate. Însă durează, este o procedură de durată. Deja există discuţii să se anuleze şi să se transfere în costurile carburanţilor – ca să replicaonlinezic aşa. Deci, e posibil, dar, cum e şi cazul de faţă, sunt dosare mai vechi”, a declarat, pentru replicaonline, avocatul Adrian Ionescu din Constanţa.
Hotărârea instanţei sălăjene vine după ce în luna martie a acestui an, o femeie reprezentată de avocatul Iulia Costina a dat în judecată Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) din cadrul Prefecturii Sălaj, solicitând ca autoturismul Volkswagen să fie înscris în circulaţie fără plata timbrului de mediu.
Magistraţii i-au acceptat solicitarea şi au obligat instituţia menţionată să înmatriculeze maşină fără ca femeia să scoată bani din buzunar pentru această taxă auto.
„În urma deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, prin care s-a declarat că timbrul de mediu încalcă legislaţia europeană, acţiunea pe care am formulată a fost admisă. Astfel, se evită achitarea timbrului de mediu, cei care l-au achitat putând recupera suma tot printr-un proces în instanţă, de data aceasta împotriva ANAF, pentru aceleaşi motive”, a declarat avocatul Iulia Costina, citată de graiulsalajului.ro.
În luna iunie a acestui an, timbrul de mediu a fost declarat ilegal de către Curtea Europeană de Justiţie. Acest lucru înseamnă că persoanele care vor să îşi înmatriculeze autovehiculele o pot face fără a mai achita această taxă, în timp ce proprietarii care au plătit-o după 15 martie 2013 îşi pot cere banii înapoi, în instanţă.