O oră în metroul londonez este la fel de nocivă ca o zi în trafic. Cel mai recent raport relevă lucruri îngrijorătoare

Nivelul de poluare din sistemul de metrou londonez este atât de ridicat, încât o călătorie de o oră în subteran echivalează cu o întreagă zi petrecută în trafic, conform concluziilor unei analize recente, citată vineri de Thomson Reuters Foundation.
Ionela Marcu
11 ian. 2019, 09:46
O oră în metroul londonez este la fel de nocivă ca o zi în trafic. Cel mai recent raport relevă lucruri îngrijorătoare

În unele staţii din sistemul de metrou din Londra, aerul poate fi chiar de cincizeci de ori mai murdar decât cel de la suprafaţă, poluarea fiind mai accentuată în special în zona liniilor aflate la adâncimile cele mai mari, a descoperit studiul comandat de transportul public în Londra (Transport for London).

Concentraţiile masice de PM (particule în suspensie) de pe peroanele liniilor metroului londonez sunt în general mult mai ridicate în comparaţie cu aerul ambiant”, se arată în raport, cu referire la concentraţia de microparticule nocive din aer.

Aproape 9.500 de locuitori din Londra mor prematur în fiecare an ca urmare a unei expuneri pe termen lung la poluarea din atmosferă, a relevat un studiu publicat în 2015 de oameni de ştiinţă de la King’s College London.

Metroul londonez este cel mai vechi din lume, iar unele dintre cele unsprezece linii şi două sute şaptezeci de staţii ale sale datează din 1863 – una dintre cauzele probabile ale nivelului mare de poluare deoarece ”tunelurile adânci şi slab ventilate” constituie mare parte din acest sistem, menţionează raportul.

Aerul atras în tuneluri se contaminează cu particule rezultate din uzura componentelor reţelei feroviare subterane, precum roţile sau frânele.

În staţia aflată la adâncimea cea mai mare, Hampstead, media concentraţiilor de microparticule PM 2,5 – cele mai mici şi totodată cele mai dăunătoare, deoarece pot ajunge în fluxul sanguin – a ajuns la 492 de-a lungul unei perioade de zece zile in 2018. Prin comparaţie, în zonele rurale din Scoţia media PM este de 3, iar pe o şosea aglomerată din Londra cifra ajunge la 16.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca nivelurile să nu depăşească o medie zilnică de 25.

Poluarea atmosferică la nivel global ucide anual circa şapte milioane de oameni, conform OMS. Expunerea pe termen lung poate afecta sistemul respirator şi poate duce la boli cardiovasculare şi cancer. Raportul, publicat miercuri, menţionează că nu există suficiente informaţii pentru a evalua efectele expunerii călătorilor la poluarea din subteran, însă riscurile la adresa sănătăţii nu pot fi excluse.

Ţinând cont că există o dovadă solidă că atât expunerea pe termen scurt cât şi cea pe termen lung la particule poluante din aer sunt dăunătoare pentru sănătate, este posibil să existe un risc pentru sănătate asociat expunerii la PM din metrou”, se precizează în document. Totuşi, călătoria cu metroul nu ar prezenta un risc grav, au menţionat autorii raportului.

Directorul de operaţiuni al Transport for London, Peter McNaught, a declarat că această companie este angajată în menţinerea celui mai curat aer posibil în metroul londonez. ”Monitorizăm îndeaproape nivelurile de praf din reţeaua de metrou şi, prin intermediul unei game largi de măsuri, asigurăm un nivel al particulelor în limitele impuse de agenţia Health & Safety Executive”, a menţionat el într-un comunicat.

Spynews
Au fost găsite frigărui din carne de câine într-o destinație turistică frecventată de o mulțime de români. Autoritățile au luat măsuri de urgență
Bzi.ro
Iuliana Pepene a făcut ravagii, în costum de baie, pe litoral! Imagini incendiare cu blondina de la Antena 1
Fanatik.ro
Locul de muncă plătit cu 465 de lei net pe zi. Un gigant face angajări în România
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Lege în România. Te duci la închisoare 30 de zile
Playtech.ro
A murit românul care a vândut NATO rușilor. Mihai Caraman, spionul care a pus „pe tavă” sovieticilor cele mai importante secrete
DailyBusiness
Este alertă de ultimă oră! România va fi măturată de furtuni și inundații
Adevarul
A fost confirmat primul caz de infectare cu West Nile în România. Un bucureștean de peste 60 de ani
Spynews
Capul Doloșman, comoara ascunsă de pe litoralul românesc, oferă peisaje unice. Cum ajungi la punctul turistic aflat în Jurilovca
Spynews
Se închide temporar circulația pe autostrada A2 București – Constanța. Șoferii vor fi restricționați în plin sezon
Evz.ro
O artistă din România, revenire de senzație. Cât câștigă la o cântare
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
Gestul lui Alibec pentru gimnasta Anca Surdu, noua iubită, la nunta lui Ianis Hagi! Toată lumea s-a întrebat despre cine e vorba. EXCLUSIV
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Cauza decesului lui Sorin Nazîru. De ce a murit fostul portar al juniorilor de la Dinamo, de fapt
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
El este Robert, românul care a murit electrocutat în timp ce lucra în grădina unei vile, în Italia: „Plecăm de acasă pentru a merge la muncă și nu ne mai întoarcem”
Capital.ro
Se pierd toți banii. Obligatoriu până la 31 iulie. Statul român a dat avertismentul final
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Directorul FBI, incert privind natura rănii suferite de Donald Trump în tentativa de asasinare
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în SUA! ESTE FINALUL!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!