Pădurea ascunsă timp de zeci de mii de ani a fost descoperită recent de oamenii de ştiinţă, care cred că aici s-ar putea ascunde secretele creării de noi medicamente care să salveze vieţi.
Timp de milenii, pădurea a rămas nederanjată, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, care a publicat săptămâna trecută un articol pe această temă.
Se estimează că pădurea datează din Era Glaciară, în urmă cu 60.000 de ani, pe când climatul era rece, iar nivelul mărilor era cu 121 de metri mai scăzut. Locul exact se află la 24 km de coasta statului Alabama, ascuns la 18 metri sub suprafaţa apei din Golful Mexic. Majoritatea arborilor au forma şi scoarţa intacte, fiind acoperiţi timp de milenii de sedimente care i-au protejat de descompunere. Uraganul Ivan, în 2004, a fost cel care a relevat existenţa acestei minuni de 60.000 de ani, dar abia în decembrie 2019 o echipă de oameni de știință de la Universitatea Northeastern și Universitatea din Utah au pornit într-o expediție finanțată de NOAA şi s-au scufundat pentru a aduce bucăți de lemn milenar, pentru a fi studiate.
Citeşte şi Infern în port, zeci de vase au fost mistuite de flăcări. Sunt cel puţin opt morţi
Brian Helmuth, profesor de științe marine și mediu la Universitatea Northeastern, a fost unul dintre oamenii de știință care au participat la expediţie. „A fost o zi foarte frumoasă. Destul de calm la suprafață și ne așteptam să fie la fel de drăguță şi la fundul apei. Când am ajuns însă în partea de jos a fost ca și cum ne-am fi scufundat în ciocolată cu lapte. Pur şi simplu nu ne vedeam mâinile, atât de dens era totul„, a povestit profesorul, pentru CNN.
În ciuda vechimii lemnului, acesta era însă extrem de bine conservat şi au fost luate câteva bucăţi, pentru a fi studiate. Şi abia aici, în laborator, au apărut lucrurile cu adevărat extraordinare. Din cele peste 300 de animale care au fost scoase din lemn, oamenii de știință s-au concentrat în special pe doar unul: viermele de navă, un tip de scoică care transformă lemnul în țesut animal, potrivit NOAA. Viermii de navă nu sunt „cunoştinţe” noi pentru știință, ei putând fi întâlniţi în majoritatea oceanelor, oriunde există lemn. Dar bacteriile găsite în viermii de navă care trăiau în lemnul vechi de 60.000 de ani nu au fost niciodată cunoscute până acum.
Ele sunt cu atât mai importante cu cât pot ajuta la crearea de noi medicamente, care să salveze vieţi, după cum spune Dan Distel, directorul Centrului pentru Moștenire a Genomului Oceanului. „Am reușit să izolăm bacteriile de lemn și să obținem câteva bacterii cu care nu am mai lucrat până acum, așa că suntem foarte încântați de asta„, a declarat, pentru CNN, Margo Haygood, cercetătoare în domeniul chimiei medicinale la Universitatea Utah. Viermii din lemnul antic au produs 100 de tulpini de bacterii, multe dintre ele inedite, iar 12 sunt supuse secvențierii ADN-ului, pentru a evalua potențialul lor de a ajuta la crearea de noi medicamente. Cercetările anterioare asupra bacteriilor viermilor de navă au dus deja la crearea a cel puțin un antibiotic pentru tratarea infecțiilor parazitare, astfel că oamenii de știință sunt optimisti cu privire la aceste noi tulpini. „Testăm pentru antimicrobiene, pentru activitatea neurologică (în direcţia medicamentelor pentru durere), precum şi anti-cancer„, a mai spus profesorul Haygood.