Pasărea de dimensiuni mici prezintă o formă neobişnuită a degetului mare de la fiecare picior, iar oamenii de ştiinţă cred că acesta era utilizat pentru a scoate larvele din scoarţa copacilor. Aceasta este pentru prima dată când o astfel de caracteristică este observată la o specie de pasăre, dispărută sau actuală.
„Am fost foarte surprins când am văzut chihlimbarul. Acesta demonstrează că păsările străvechi erau mult mai diverse decât se credea„, a declarat autorul principal al studiului, Lida Xing, de la Universitatea de Geoştiinţe din Beijing. „Ele şi-au dezvoltat diverse trăsături pentru a se adapta mediilor„, a precizat specialistul.
Studiul, publicat în jurnalul Current Biology, a descoperit că degetul mare al păsării măsura 9,8 milimetri şi era cu 41% mai lung decât piciorul.
Pe baza rămăşiţelor fosilizate, echipa de cercetători a concluzionat că pasărea, pe care au denumit-o Elektorornis, era mai mică decât o rândunică şi trăia cu preponderenţă în copaci.
Fragmentul de chihlimbar, de 3,5 centimetri lungime şi cu o greutate de 5,5 grame, a fost descoperit în 2014 în Valea Hukawng din Myanmar.
Singurul animal cunoscut cu degete lungi, disproporţionate, este aye-aye, un lemur care îşi foloseşte degetul din mijloc de la membrele superioare pentru a pescui larve şi insecte din scoarţa copacilor.