Cerul lunii noiembrie este specific anotimpului de toamnă. Soarele apune mai devreme, nopţile sunt din ce în ce mai lungi, iar stelele şi constelaţiile ne anunţă că anotimpul de iarnă este aproape.
Dacă privim cerul seara, după lăsarea întunericului, o să mai observăm spre vest constelaţiile cerului de vară, în mod special „triunghiul de vară” (Altair, Vega şi Deneb). Dacă privim spre sud, o să găsim foarte multe constelaţii ce au legătură cu apa, ce se văd de obicei în anotimpul de toamnă. Acestea sunt Piscis Austrinus (Peștele Austral), Aquarius (Vărsătorul), Pisces (Peștii), Cetus (Balena) și Eridanus (Râul). Cele mai strălucitoare stele din zonă sunt Fomalhaut (Peştele Austral), Menkar (Balena) și mai sus, Hamal din Aries (Berbec).
Există însă şi un eveniment special, o ploaie de meteori. De obicei, atunci când trecem prin acest traseu, ne putem aştepta să vedem mingi de foc care lovesc atmosfera Pământului la viteze de aproximativ 105.000 de kilometri pe oră. Acest spectacol de lumini se datorează faptului că Pământul se deplasează printr-un „roi” de particule mai mari de spaţiu, care pot produce mingi de foc frecvente – meteori extrem de luminoşi – care se aprind pe cerul de noapte”, scrie Science Alert.
În mod normal, în fiecare an între lunile septembrie şi decembrie au loc ploi de meteori, însă intensitatea lor este destul de scăzută, în comparaţie cu efectele ploii de meteori taurizi care va avea loc în acest an.
În această săptămână se vor desfăşura două fenomene de acest tip. Ploile vor cădea atât la nivelul emisferei nordice, pe 5 şi 6 noiembrie, cât şi a celei sudice ale Terrei, pe 11 şi 12 noiembrie.
În fiecare dintre aceste zile, amatorii de fenomene astronomice se vor putea bucura de condiţii meteorologice favorabile observării bolţii cereşti. De exemplu, pe data de 5 noiembrie, luna nu va răsări până după miezul nopţii. Astfel, observarea meteorilor taurizi nu va fi blocată de apariţia astrului selenar. Vizibilitatea meteorilor se va îmbunătăţi treptat, pe măsură ce luna va părăsi cerul nopţii.
Cei care doresc să observe ploaia de meteori sunt îndemnaţi să privească spre constelaţia Taurului, unde taurizii îşi au originea. Ploile se vor desfăşura atât în partea de sud a acesteia, cât şi în nord.