O posibilă cauză a decesului delfinului Pei Pei de la Constanţa: O boală infecţioasă

Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Bâlbă, susţine că o posibilă cauză a decesului delfinului Pei Pei ar putea fi o boală infecţioasă, rezultatul final al necropsiei urmând să fie gata în şapte - zece zile.
Cristina Dinu
10 iun. 2013, 15:16
O posibilă cauză a decesului delfinului Pei Pei de la Constanţa: O boală infecţioasă

El a explicat, duminică, într-o conferinţă de presă, mai multe lucruri legate de decesul unuia dintre cei trei delfini al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, spunând că Pei Pei, singurul mascul, în vârstă de şapte ani, s-a maturizat mai greu, era mai sensibil, iar în ultimele luni nu mai avea poftă de mâncare, transmite Mediafax.

Din iarnă, la consumul de hrană au existat scăderi pe perioada lungi de timp, scăderi de până la 30-40 la sută din norma de hrană a unui delfin care este de şase – opt kilograme. I-am făcut numeroase analize, numeroase examinări, inclusiv cu colaboratori externi, cu Facultatea de Medicină Veterinară şi nu numai, am adus şi un medic veterinar de la Varna specializat pe cetacee marine tot pentru examinarea delfinnului„, a afirmat Adrian Bâlbă.

El a spus că aceste analize nu au arătat că delfinul ar suferi de vreo afecţiune.

Totuşi, în urma primele date ale necropsiei, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa susţine că este posibil ca decesul să fi survenit din cauza unei boli infecţioase, nu neapărat contagioase, pentru că ceilalţi doi delfini nu au vreo problemă de sănătate.

Adrian Bâlbă a mai precizat că examenul anatomopatologic a fost realizat de medici de la Direcţia Sanitar Veterinară, de la Oceanic Club şi chiar şi de un medic din Bulgaria adus de către asiguratorul delfinilor.

Valoarea asigurării pentru Pei Pei se ridică la 135.000 de euro, a spus directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

El a povestit şi cum au decurs ultimele ore din viaţa delfinului. Astfel, vineri seară, a avut o reprezentaţie la care Pei Pei nu a participat, deşi s-a aflat în bazin, el mulţumindu-se să urmească femelele aşa cum făcea deseori în ultima perioada, lucrând doar atunci când avea chef să o facă.

Apoi, sâmbătă, puţin după ora 7.00, el a fost văzut în viaţă de unul dintre dresori, după care în jurul orei 8.00 Pei Pei a fost găsit mort de către asistenul veterinar, în bazin, în apropierea punctului de lucru.

Adrian Bâlbă a spus că pe corpul delfinului nu au fost identificate traumatisme, deci iese din calcul ipoteza că ar fi avut de suferit în urma unei lupte cu ceilalţi doi delfini. El a afirmat că Pei Pei s-a adaptat bine atunci când a fost adus din China, dar problemele sale, legate de lipsa poftei de mâncare, au apărut din iarnă.

„S-a adaptat bine aici, dar femelele s-au maturizat mai repede, el a rămas în urmă cu creşterea, maturizarea ţine de genetică pentru că de tratat i-am tratat la fel pe toţi trei”, a explicat Adrian Bâlbă.

Ceilalţi doi delfini, Ni Ni şi Chen Chen, au avut deja primele spectacole fără Pei Pei, dar nu au arătat că i-ar simţi prea mult lipsa.

„Suferă oarecare modificare de comportament, îl mai caută prin bazin, dar legătura dintre ele s-a accentuat, sunt şi mai apropiate decât erau înainte”, a explicat directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

El s-a referit apoi şi la oportunitatea achiziţionării unui alt delfin care să-l înlocuiască pe Pei Pei, dar a spus că decizia urmează să fie luată de către Consiliul de Administraţie al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, dar că el consideră că ar fi oportună amânarea unei astfel de hotărâri până anul viitor, când vor fi încheiate lucrările de modernizare şi de mărire a capacităţii Delfinariului, iar atunci ar putea fi luaţi chiar mai mulţi delfini. Până atunci, spectacolele vor fi oferite de ceilalţi doi delfini, Ni Ni şi Chen Chen.

Pei Pei avea şapte ani şi fusese adus din China în urmă cu trei ani împreună cu Ni Ni şi Chen Chen, ceilalţi doi delfini de la Delfinariu, în urma unui protocol încheiat între Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii şi Aquariumul din Beijing. În 2010, cei trei delfini au călătorit cu avionul mai bine de 14 ore până când au aterizat pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu, ei fiind strict supravegheaţi atât de specialişti chinezi, cât şi de cei români, care au avut grijă ca mamiferele să aibă trupul în permanenţă umed pe durata călătoriei.

După ce au fost coborâţi din avion, cei trei delfini au fost urcaţi în trei TIR-uri şi au plecat către Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, convoiul fiind însoţit de echipaje de Poliţie şi Jandarmerie. Atunci când au ajuns în curtea Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, delfinii au fost coborâţi pe rând din TIR-uri şi au ajuns în bazinul descoperit cu ajutorul unei macarale. Toată operaţiunea de mutare propriu-zisă a delfinilor din autovehicule în bazin a durat aproape o oră şi s-a desfăşurat fără incidente. Pentru ca acomodarea delfinilor să fie mai uşoară ei au fost însoţiţi atunci de către specialişti chinezi care au rămas câteva luni la Constanţa pentru a supraveghea mamiferele şi felul în care acestea se vor acomoda, iar în prealabil angajaţi ai Delfinariului petrecuseră două luni şi jumătate în China pentru a se instrui.

Cei trei delfini au fost cumpăraţi deoarece în iulie 2009, vedeta Delfinariului, Mark, a murit la vârsta de 31 de ani, dintre care 23 petrecuţi în captivitate.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni