O răceală banală te poate scăpa de COVID. Oamenii de ştiinţă au descoperit că rinovirusul care cauzează răceala obişnuită poate elimina în mod eficient coronavirusul din celulele corpului, potrivit BBC.
Oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Cercetarea Viruşilor din Glasgow au folosit o replică a sistemului nostru respirator şi a infectat-o cu Sars-CoV-2 şi rinovirus, virusul care provoacă o răceală obişnuită.
Potrivit cercetătorilor, dacă rinovirusul şi Sars-CoV-2 intră în organism în acelaşi timp, numai rinovirusul are succes. Dacă rinovirusul intră în corp cu 24 de ore înainte, atunci Sars-CoV-2 nu intră. Chiar şi atunci când Sars-CoV-2 intră în organism cu un avans de 24 de ore, tot rinovirusul are câştig de cauză.
„Este absolut interesant. Dacă aveţi o cantitate mare de rinovirus în corp, poate opri infecţia cu Sars-CoV-2”, a declarat dr. Pablo Murcia pentru BBC News, citat de Alephnews.
Efecte similare s-au mai observat şi în trecut. Un astfel de focar de rinovirus ar fi fost motivul pentru care gripa porcină din 2009 nu s-a extins atât de mult în unele părţi din Europa. Alte experimente au arătat că rinovirusul declanşează un răspuns imunitar în interiorul celulelor infectate, care a blocat capacitatea Sars-CoV-2 de a se multiplica.
Cu toate acestea, coronavirusul va putea provoca o infecţie odată ce răceala a trecut şi sistemul imunitar s-a calmat.
„Vaccinarea, plus măsurile de igienă, plus interacţiunile dintre viruşi ar putea reduce incidenţa Sars-CoV-2, dar cel mai bun efect îl va avea vaccinarea”, a mai declarat dr. Murcia.
Ultrasunetele pot distruge coronavirusul. Oamenii de ştiinţă din cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică al MIT au realizat un studiu care arată că noul coronavirus este sensibil la vibrațiile ultrasunetelor, în cadrul frecvențelor utilizate în imagistica de diagnostic medical.
„Am demonstrat că, sub expunerea la ultrasunete, învelișurile coronavirusului vor vibra, iar amplitudinea acelei vibrații va fi foarte mare, afectând vizibil învelișul exterior”, spune Tomasz Wierzbicki, profesor la MIT.
Potrivit cercetătorilor, când virusul a fost expus la ultrasunete de 100 MHz, vibrațiile naturale au fost inițial nedetectabile. Dar, într-o fracțiune de milisecundă, vibrațiile externe, rezonante cu frecvența oscilațiilor naturale ale virusului, au făcut ca învelișul și vârfurile să se îndoaie spre interior.
Pe măsură ce cercetătorii au mărit amplitudinea sau intensitatea vibrațiilor, cochilia s-a fracturat – un fenomen acustic cunoscut sub numele de rezonanță. Acesta explică și modul în care cântăreții de operă pot sparge un pahar atunci când cântă cu o tonalitate ridicată.