Distanţa dintre Coreea de Nord şi Japonia este de 1.600 km,. iar site-ul Cabinetului de Protecție Civilă nipon indică faptul că o rachetă o parcurge în aproximativ 10 minute. Numărul persoanelor care caută îndrumare pe acest site a crescut de aproape şase ori în luna martie, 2,6 milioane de vizitatori unici, faţă de 450.000 vizitatori în luna februarie.
În acest context, autorităţile de la Tokyo au început deja cursuri de instruire pentru cetăţeni, în cazul unui atac, iar pe internet au fost publicate mai multe ghiduri. Deşi rachetele ajung în 10 minute în Japonia, primarul din Osaka, Hirofumi Yoshimura, spune că oamenii au de fapt mai puţin timp pentru a se pune la adăpost. „Este posibil ca o rachetă să nu fie detectată de îndată ce părăsește dispozitivul de lansare. Ar putea dura câteva minute, iar asta înseamnă că alarmele ar putea suna doar cu patru-cinci minute înainte ca o rachetă să ajungă la sol„, spune acesta.
Declarația primarului din Osaka vine după ce guvernul de la Tokyo le-a cerut prefecturilor „să facă eforturi suplimentare pentru a-şi avertiza cetăţenii și să-și stabilească propriile planuri în caz de atac„. Guvernul le recomandă cetăţenilor să rămână calmi în cazul unui atac cu rachete şi să meargă la cea mai apropiată clădire din beton, să se ghemuiască jos, la pământ, sau să se bage sub o masă. La Osaka li s-au făcut recvomandări speciale elevilor să nu părăsească sălile de clasă şi să se ascundă sub bănci.
Japonia are un serviciu special, J-Alert, pentru a transmite mesaje urgente către cetățeni. Dacă ar exista un atac cu rachete, sistemul ar trimite un avertisment autorităților locale, prin satelit, telefon și spațiu cibernetic. Cetățenii ar auzi apoi mesajul de avertizare prin difuzoare, alerte telefonice, anunţuri de urgenţă la radio şi televiziune.