Pe lângă recrutarea de combatanți străini, această grupare mai trebuie să-i înarmeze și să-i echipeze pentru a oferi aparența unei armate autentice. Așadar există în continuare numeroase întrebări fără răspuns legate de SI, cum ar fi de unde provin camionetele 4×4 care sunt văzute în înregistrările ei circulând în coloană prin deșert, cine le furnizează armamentul, uniformele și cine îi finanțează.
Pe 15 martie, scrie publicația citată, poliția spaniolă a descoperit în portul Valencia două containere suspecte ce conțineau 20.000 de uniforme militare fără însemne, număr suficient pentru a echipa o întreagă armată. Țara de proveniență a transportului este Arabia Saudită — deși se pare că uniformele provin dintr-o țară membră a NATO—, iar destinația sa finală era Siria, via Cipru și Turcia.
Anterior, pe 7 februarie, autoritățile spaniole au arestat, în mai multe zone ale țării, șapte presupuși membri ai unei rețele de sprijin a SI. Presupusul lider al acestei grupări, Ammar Termanini, născut în Siria (la Alep) în anul 1972 și stabilit în Spania în 2012, după ce a mai trăit în Olanda, Belgia și Marea Britanie, a creat o companie de import-export de produse textile. Sub acoperirea unor ajutoare umanitare, el a expediat mai multe transporturi în Siria, unde în plus călătorea frecvent. Asemeni multor jihadiști, interceptările telefonice relevă că el a schimbat tabăra, trecând de la al-Qaida la SI.
Presupusul său finanțator este un iordanian, care pentru efectuarea plăților recurgea la ‘hawala’, sistemul tradițional musulman bazat pe încredere și care permite transferul banilor dintr-o țară în alta fără a lăsa urme. Iar ideologul grupului pare a fi un marocan stabilit în Turcia și care se folosea de contactele sale din această țară pentru ca transporturile să ajungă la destinația finală, respectiv la SI în Siria.
Această rețea nu se ocupa doar de trimitere de uniforme, ci de orice altă solicitare venită din partea SI, cum a fost cazul unui îngrășământ chimic care nu se găsește în Spania și poate fi folosit la producția de explozivi.
Însă pe măsură ce investigația avansează, anchetatorii spanioli își dau seama că respectiva rețea este mai complexă decât au crezut inițial, ea având în plus ramificații în mai multe țări. Prin urmare, pentru a învinge SI nu este de ajuns să i se aresteze combatanții, fiind necesară tăierea surselor ei de finanțare și a canalelor de aprovizionare logistică.
La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile spaniole au mai descoperit în enclava Ceuta un depozit secret de arme și un drapel al SI, grupare despre care ministrul spaniol de externe, José Manuel García-Margallo, a afirmat că ‘nu este doar o grupare teroristă, ci un protostat’.