O româncă de 19 ani a fost arestată în Olanda, în dosarul tablourilor furate

O româncă de 19 ani a fost arestată luni dimineaţa, la Rotterdam, în cadrul anchetei asupra furtului de tablouri din 2012, a anunţat poliţia din oraş, care o suspectează că a ajutat la ascunderea tablouri înainte de presupusul lor transfer spre România.
Iulian Tudor
04 mart. 2013, 13:16
O româncă de 19 ani a fost arestată în Olanda, în dosarul tablourilor furate

„Echipa de poliţie care anchetează asupra furtului de tablouri de la Kunsthal a arestat luni la prânz o româncă, în vârstă de 19 ani”, a anunţat Poliţia din Rotterdam într-un comunicat.

Românca de 19 ani arestată este originară din acelaşi oraş cu doi dintre suspecţii din acest caz, respectiv din Măcin, judeţul Tulcea, au declarat surse din Poliţie pentru Mediafax.

Potrivit surselor citate, tânăra se numeşte Nataşa Timofei şi este din oraşul tulcean Măcin. În acelaşi oraş au domiciliul Alexandru Bitu şi Eugen Darie, în timp ce al treilea suspect din dosarul furtului, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de lângă Măcin.

Românca a fost audiată de trei anchetatori români în legătură cu furtul tablourilor de la muzeul din Rotterdam, în condiţiile în care aceasta era prietenă cu unul dintre suspecţi, susţin oficiali ai Poliţiei Române.

Potrivit surselor citate, tânăra a fost audiată de doi ofiţeri ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) din Poliţia Română şi un procuror de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Aceleaşi surse au precizat că românca în vârstă de 19 ani a fost arestată pentru o serie de infracţiuni comise pe teritoriul olandez care nu au nicio legătură cu spargerea de la muzeu.

Cu toate acestea, cei trei anchetatori români au plecat imediat în Olanda să o audieze, în condiţiile în care tânăra ar fi avut o legătură strânsă de prietenie cu unul dintre cei trei suspecţi de furtul tablourilor şi se presupune că ar putea deţine atât informaţii referitoare la furtul în sine, cât şi date care să conducă la locul în care au fost ascunse operele de artă.

Potrivit poliţiştilor olandezi, românca este suspectată că a ajutat la ascunderea tablourilor înainte de presupusul lor transfer spre România, a relatat AFP.

Poliţia olandeză a lansat un apel către eventuali martori şi a difuzat la televiziune imagini din timpul furtului surprinse de camere de supraveghere, în care apar doi hoţi intrând în muzeu la ora locală 3.22 şi 25 de secunde (4.22 şi 25 de secunde, ora României) şi plecând de la faţa locului 96 de secunde mai târziu.

„S-ar părea, potrivit anchetei, că picturile au fost duse într-o locuinţă din Rotterdam imediat după furt”, a anunţat poliţia. „Este probabil ca pânzele să fi scoase din rame acolo, după care, mai târziu, să fi fost transferate către România”, potrivit aceleiaşi surse.

Femeia în vârstă de 19 ani arestată este una dintre persoanele care locuiau în acea locuinţă”, a subliniat poliţia olandeză.

Citeşte şi Autorii marelui jaf din Olanda voiau să dea foc tablourilor furate

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Trei dintre suspecţi – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Patru arme de vânătoare, care ar aparţine suspecţilor din cazul furtului de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Olanda, au fost găsite de procurorii DIICOT în urma unor percheziţii făcute în judeţul Tulcea, potrivit Mediafax.

În prezent, specialiştii în balistică verifică starea armelor, precum şi permisele de deţinere a acestora. Aceleaşi surse au spus că armele erau folosite de cei trei suspecţi arestaţi în cazul furtului de tablouri din Olanda.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Orașul din România în care se deschide o nouă fabrică gigant. Vor fi sute de locuri de muncă, germanii au făcut o investiție de zeci de milioane de euro aici
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
ALERTĂ DE CUTREMUR! Două seisme au avut loc în România
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
A avut un ciob de sticlă înfipt în ficat, timp de nouă ani. Cum a supraviețuit
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
BREAKING | Crima care a zguduit Buzăul. Și-a ucis soția cu toporul când a auzit ce dorea să facă. Martor la incident a
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Uciderea unui urs care a atacat un turist în Italia, oprită de activiști! Animalul poate fi transferat în România
Capital.ro
Când se dă permisul de conducere înapoi? Lege nouă pentru șoferii din România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Primăria Capitalei a consolidat o singură clădire cu risc seismic în ultimii 3 ani. Nicușor Dan anunță măsuri suplimentare de evaluare
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!