„Echipa de poliţie care anchetează asupra furtului de tablouri de la Kunsthal a arestat luni la prânz o româncă, în vârstă de 19 ani”, a anunţat Poliţia din Rotterdam într-un comunicat.
Românca de 19 ani arestată este originară din acelaşi oraş cu doi dintre suspecţii din acest caz, respectiv din Măcin, judeţul Tulcea, au declarat surse din Poliţie pentru Mediafax.
Potrivit surselor citate, tânăra se numeşte Nataşa Timofei şi este din oraşul tulcean Măcin. În acelaşi oraş au domiciliul Alexandru Bitu şi Eugen Darie, în timp ce al treilea suspect din dosarul furtului, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de lângă Măcin.
Românca a fost audiată de trei anchetatori români în legătură cu furtul tablourilor de la muzeul din Rotterdam, în condiţiile în care aceasta era prietenă cu unul dintre suspecţi, susţin oficiali ai Poliţiei Române.
Potrivit surselor citate, tânăra a fost audiată de doi ofiţeri ai Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate (DCCO) din Poliţia Română şi un procuror de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
Aceleaşi surse au precizat că românca în vârstă de 19 ani a fost arestată pentru o serie de infracţiuni comise pe teritoriul olandez care nu au nicio legătură cu spargerea de la muzeu.
Cu toate acestea, cei trei anchetatori români au plecat imediat în Olanda să o audieze, în condiţiile în care tânăra ar fi avut o legătură strânsă de prietenie cu unul dintre cei trei suspecţi de furtul tablourilor şi se presupune că ar putea deţine atât informaţii referitoare la furtul în sine, cât şi date care să conducă la locul în care au fost ascunse operele de artă.
Potrivit poliţiştilor olandezi, românca este suspectată că a ajutat la ascunderea tablourilor înainte de presupusul lor transfer spre România, a relatat AFP.
Poliţia olandeză a lansat un apel către eventuali martori şi a difuzat la televiziune imagini din timpul furtului surprinse de camere de supraveghere, în care apar doi hoţi intrând în muzeu la ora locală 3.22 şi 25 de secunde (4.22 şi 25 de secunde, ora României) şi plecând de la faţa locului 96 de secunde mai târziu.
„S-ar părea, potrivit anchetei, că picturile au fost duse într-o locuinţă din Rotterdam imediat după furt”, a anunţat poliţia. „Este probabil ca pânzele să fi scoase din rame acolo, după care, mai târziu, să fi fost transferate către România”, potrivit aceleiaşi surse.
„Femeia în vârstă de 19 ani arestată este una dintre persoanele care locuiau în acea locuinţă”, a subliniat poliţia olandeză.
Citeşte şi Autorii marelui jaf din Olanda voiau să dea foc tablourilor furate
Trei dintre suspecţi – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.
Patru arme de vânătoare, care ar aparţine suspecţilor din cazul furtului de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Olanda, au fost găsite de procurorii DIICOT în urma unor percheziţii făcute în judeţul Tulcea, potrivit Mediafax.
În prezent, specialiştii în balistică verifică starea armelor, precum şi permisele de deţinere a acestora. Aceleaşi surse au spus că armele erau folosite de cei trei suspecţi arestaţi în cazul furtului de tablouri din Olanda.